A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dejan-jovic-099.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović smijenio Dejana Jovića zbog izjave o referendumu! | Politika+
Hrvatska

ODLUKA: Ivo Josipović smijenio Dejana Jovića zbog izjave o referendumu!

JOSIPOVIĆ: Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna. ŠEKS: Razriješio ga je zbog kampanje, jer bi mu štetio.

Piše: Ivan Klarić

Dejan Jović više nije glavni analitičar u Uredu predsjednika Ive Josipovića!

 

Nakon što je u u časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan” te da nije održan u “free and fair (slobodnim i poštenim, op.a.) okolnostima”, Josipović je prvo izrazio svoje neslaganje, a po najnovijim informacijama i razriješio Jovića!

 

JOSIPOVIĆ: Jučer sam već izjavio kako se duboko ne slažem s tom izjavom. Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića.

Dejan Jović neliberalnim smatra sve referendume o neovisnosti koji su se 1991. i 1992. dogodili na području bivše SFRJ.

 

“Naši referendumi o nezavisnosti bili su – osim crnogorskog iz 2006. – vrlo neliberalni. Možda su bili ‘demokratični’ ako se pod ‘demokracijom’ podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje. No, liberalni sasvim sigurno nisu bili jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli”, piše Dejan Jović u časopisu Politička misao, gdje naglašava da njegovi stavovi ne izražavaju stav nijedne institucije. Uspjeh hrvatskog i drugih referenduma o separaciji od SFRJ bio je, prema Joviću, “u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode, a ne slobodno izražene volje, izražene na neupitan način i u okviru liberalno-demokratskog poretka”.

 

“Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših ‘referenduma o nezavisnosti’. Oni su održani kao jedna vrsta uvertire u rat, ili prve epizode rata, a ne s ciljem stvaranja mira”, dodaje Jović.

 

U današnjem izdanju Večernjeg lista, predsjednik Josipović, odnosno njegov Ured, ovako je prokomentirao ovaj istup Dejana Jovića.

 

ŠEKS: Vjerojatno ga je razriješio zbog predsjedničke kampanje, jer bi mu štetio. Ne mogu savjetnici biti autonomni u odnosu na predsjednika i imati sami svoja stajalištima o tako važnim pitanjima. Stavovi trebaju biti usuglašeni jer ćemo se inače upitati tko je tu kome šef.

-  Predsjednik se ne slaže s tezom koju je iznio gospodin Dejan Jović u svom članku. Predsjednik Josipović smatra da se referendum održan u Škotskoj ni po čemu ne može uspoređivati s referendumom o neovisnosti koji je održan u Hrvatskoj. Taj referendum je bio održan u demokratskom ozračju, ali i pod teretom svijesti o tome da politika Slobodana Miloševića i njegovih tenkova prijeti Hrvatskoj – odgovorio je Ured predsjednika na upit. 

 

Vladimir Šeks: Josipović je razriješio Jovića zbog kampanje za predsjednika

 

Vijest od Jovićevoj smjeni došla je u trenucima kada su se, u središnjici HDZ-a, na Jovićev komentar o referendumu osvrtali Vladimir Šeks i Miro Kovač.

 

- Vjerojatno ga je razriješio zbog predsjedničke kampanje, jer bi mu štetio. Ne mogu savjetnici biti autonomni u odnosu na predsjednika i imati sami svoja stajalištima o tako važnim pitanjima. Stavovi trebaju biti usuglašeni jer ćemo se inače upitati tko je tu kome šef, kazao je međuostalim Šeks.

 

Ivo Josipović: Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna

 

- Jučer sam već izjavio kako se duboko ne slažem s tom izjavom. Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića, rekao je Josipović novinarima u Žminju gdje je nazočio otvaranju prve pasivne poslovne zgrade tvrtke "Rudan d.o.o." u Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, dejan jović