Hrvatska

MINISTAR FINANCIJA: Boris Lalovac: Moguće je smanjenje plaća, sigurno je samo da nećemo dirati mirovine

Prihodi državnog proračuna podbacili su za 1,5 do 2 milijarde kuna, potvrdio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Piše: PolitikaPlus

Ministar financija Boris Lalovac kazao je za RTL Danas kako će se novim rebalansom proračuna možda dirati i plaće. Poručio je kako s rashodovne strane su sigurne samo mirovine te upozorio svoje kolege ministre da povjerenje investitora nije neograničeno.

 

Prihodi državnog proračuna podbacili su za 1,5 do 2 milijarde kuna, potvrdio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon što su se u Banskim dvorima sastali predstavnici svih ministarstava kako bi dogovorili rebalans proračuna.

 

Ministar financija Boris Lalovac najavio je da če već sutra razgovarati na tehničkoj razini sa svim ministarstvima. Jedna ekipa iz Ministarstva financija 'češljat' će sve vrste troškova, gledati koji su to tzv. produktivni i neproduktivni troškovi, oni troškovi koji generiraju određeni ekonomski rast... Znači, nije cilj samo smanjivanje, nego i potpuno ukidanje određenih vrsta troškova. Javnost mora znati gdje se svaka kuna potrošila. Mnogo ažurnije ćemo izvještavati o svim rashodima. Dat ću vam samo jedan primjer. 2007. godine smo na određenim uslugama energije, zakupnina i određenim drugim troškovima trošili oko 2,3 milijarde kuna. Danas trošimo 3,5 milijardi kuna. Moje kolege će mi morati objasniti zašto se ne možemo vratiti na 2007. godinu kada je ekonomija rasla.

 

Potpredsjednik Vlade Grčić tvrdi da se neće dirati u plaće, a vi spominjete da su i plaće jedno od područja gdje će biti ušteda. Hoće se rezati ili se neće rezati plaće?

 

Sve dolazi u obzir s rashodovne plaće, osim mirovina. Nisam zagovornik linearnog rezanja. Uvijek sam govorio o boljoj učinkovitnosti, znači, raznim dodatcima i prekovremenima.

 

Lalovac kaže kako su četiri smjera za uštede u 2015. – plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva. Tvrdi kako Hrvatskoj ne prijeti dolazak tutora iz EU jer se Vlada pridržava preporuka Europske komisije. Mislim da neće biti potreban dolazak EK ako mi isporučimo kvalitetne dokumente, a danas smo se dogovorili da idemo u tom smjeru. U četiri ključna područja. To su plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva. Ti dokumenti bit će isporučeni do kraja godine. Neće biti tutorstva, bit ćemo učinkovitiji i rezat ćemo neproduktivne troškove – rekao je ministar financija.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirovine, plaće, boris lalovac