Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na Wall Streetu uoči kvartalnih poslovnih izvješća kompanija

Tržišta pokazuju nervozu u vezi zarada kompanija u trećem kvartalu, s obzirom na snažan dolar i vrlo slabo gospodarsko okruženje u Europi

Piše: p/h

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja jer ulagači nisu spremni znatnije riskirati uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

 

Dow Jones oslabio je 17 bodova, ili 0,10 posto, na 16.991 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 1.964 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 4.454 boda. Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle, jer su ulagači još uvijek bili pod dojmom snažnog rasta indeksa u petak, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada. No, entuzijazam je postupno splasnuo. Ulagači su oprezni zbog toga što ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za treće tromjesečje koja neće biti impresivna jer su zarade pod pritiskom visokog tečaja dolara i slabosti europskog gospodarstva.

 

I jučer objavljeni podatak o padu industrijskih narudžbi u Njemačkoj u kolovozu za 5,7 posto na mjesečnoj razini, više nego što se očekivalo i najviše od 2009. godine, potvrđuje da je gospodarstvo eurozone na klimavim nogama. „Tržišta pokazuju nervozu u vezi zarada kompanija u trećem kvartalu, s obzirom na snažan dolar i vrlo slabo gospodarsko okruženje u Europi“, kaže Jim Russell, strateg u fondu U.S. Bank Wealth Management.

 

S obzirom na niz upozorenja kompanija, slabost eurozone, ali i drugih najvećih svjetskih gospodarstava, te jačanje dolara, što umanjuje prihode američkih kompanija s inozemnih tržišta, analitičari su posljednjih tjedana smanjili procjene rasta zarada. U najnovijoj anketi Thomson Reutersa, analitičari procjenjuju da bi dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju mogla biti 6,4 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, dok su još prije dva mjeseca očekivali rast od 11 posto.

 

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosio 7,2 milijarde. U nedostatku makroekonomskih pokazatelja, u fokusu ulagača jučer su bile vijesti iz pojedinih kompanija. Tako je cijena dionice Hewlett-Packarda skočila 4,7 posto, nakon što je objavljeno da će se taj tehnološki div podijeliti u dvije tvrtke i ukinuti otprilike 5.000 radnih mjesta.

 

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 6.563 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 9.209 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 4.286 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, svjetske burze, wall street