Crna kronika

ICTY: Radovan Karadžić poručio da očekuje oslobadajuću presudu

Ne sumnjam u ishod suđenja. Bit ću oslobođen, rekao je Karadžić u obraćanju sucima..

Piše: PolitikaPlus

Bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić, optužen na Haškome sudu za ratne zločine, izjavio je u četvrtak, na kraju petogodišnjeg suđenja, da očekuje oslobađajuću presudu.

 

"Ne sumnjam u ishod suđenja. Bit ću oslobođen", rekao je Karadžić u obraćanju sucima, prenosi AFP. Tužiteljstvo ICTY-ja na to je reagiralo tvrdnjom kako je riječ o iracionalnom negiranju zločina. Nekadašnji predsjednik Republike Srpske rekao je kako "nije želio ratno stanje", prenosi agencija Anadolija. "Nisam htio militarizaciju naroda. Pravo povratka izbjeglica regulirano je ugovorima. Bosna i Hercegovina kao unitarna država ne bi bila prihvatljiva ni Srbima ni Hrvatima. Prihvatili smo izlazak iz Jugoslavije, ali (uz uvjet) da nešto dobijemo", rekao je.

 

Po njegovim riječima, mnogi strani dužnosnici govorili su kako je on tvrdio da se rat u BiH mogao izbjeći. "Moje je stajalište bilo da će se sve riješiti za pregovaračkim stolom. Jasno sam govorio kako će se svi vratiti na svoje, oni koji to budu željeli", rekao je i dodao kako je on prije rata jasno poručio da je moguća sekularna država u kojoj bi živjeli muslimani, Srbi i Hrvati. "Muslimani, Srbi i Hrvati mogu zajedno živjeti u sekularnoj državi i oko toga smo se usuglasili Alija Izetbegović i ja", rekao je optuženik Međunarodnoga suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Završne riječi na tome suđenju iznesene su prošli tjedan, a tužiteljstvo ICTY-ja, koje tvrdi da je Karadžić bio "pokretačka snaga politike etničkoga čišćenja", za njega traži doživotni zatvor.

 

Karadžić se branio sam, a u završnoj je riječi ustvrdio kako nije kriv ni za genocid u Srebrenici ni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u ratu u BiH. Srebrenički genocid, u kojem su u ljeto 1995. stradale tisuće bošnjačkih muškaraca i dječaka, Karadžić je nazvao "mitom". On je osobno, kako je objasnio sucima, zapovjednike bosanskih Srba pitao o ubojstvima u tome gradu, a rečeno mu je kako to nije "ništa" i da su "sve to laži". Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja u Beogradu, Karadžić je 2008. konačno i uhićen u glavnome gradu Srbije, a suđenje je počelo krajem 2009.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haški sud