Hrvatska

OCJENA: Vesna Pusić: Očito je da 'U ime obitelji' nemaju dovoljno potpisa

'Mislim da smo s time završili, ali ako je u Hrvatskoj potrebno da Ustavni sud odlučuje koliko iznosi 10 posto popisa birača, odlučit će Ustavni sud.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Mislim da smo s time završili, ali ako je u Hrvatskoj potrebno da Ustavni sud odlučuje koliko iznosi 10 posto popisa birača, odlučit će Ustavni sud.'

Prva potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je danas kako je iz izjava čelnika inicijative "U ime obitelji" očito da nisu skupili dovoljno potpisa za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva, te ponovila da je ideja te inicijative bila da "organizatori cijele stvari uđu u parlament".

"Ne znam koja će to institucija prelomiti, vjerojatno neka koja zna izračunati koliko je 10 posto od popisa birača, uključujući dijasporu jer, naravno, računaju se svi birači koji imaju pravo glasa. Po ovim brojevima koji se vide očito nije skupljeno dovoljno. Prema tome, mislim da smo s time to završili, ali ako je u Hrvatskoj potrebno da Ustavni sud odlučuje koliko iznosi 10 posto popisa birača, odlučit će Ustavni sud", rekla je Pusić novinarima u Saboru, nakon svečanog domjenka u povodu Dana neovisnosti.

Ocijenila je da temeljni motiv inicijative nije uvođenje preferencijalnog glasovanja. "Temeljni motiv je ulazak Željke Markić u parlament, mogućnost da se snizi prag, da se stvore uveti da se uđe u parlament", kazala je Pusić.

Uvjerena je da bi inicijativa, da je uspjela, u Sabor dovela mnoge stranke i pojedinačne liste, što bi "razbilo ionako kompliciranu situaciju u parlamentu", otežalo funkcioniranje Sabora i smanjilo njegov utjecaj.

"Ali, u ovom slučaju, organizacija cijele ove parade nije bila da uđu drugi, nego da uđu organizatori cijele stvari", dodala je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum, u ime obitelji, vesna pusić