Zagreb

PROSVJED: Zelena akcija i UZOR protiv gradnje spalionice u Resniku

Na sjednici Gradske skupštine trebo bi se naći prijedlog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pedesetak prosvjednika članova udruga Zelena akcija i Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) bučno je prosvjedovalo danas ispred zagrebačke Gradske skupštine tražeći da zastupnici odbace Prijedlog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba koji predviđa gradnju spalionice otpada u Resniku.

Na sjednici Gradske skupštine trebo bi se naći prijedlog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. godine.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije pozvao je gradske zastupnike da se suprostave tom planu i jednoglasno ga odbace.

"Ako se taj Plan usvoji u sadašnjem obliku imati će dalekosežne negativne posljedice za sve Zagrapčane. Ukoliko se usvoji to će rezultirati višedesetljetnim negativnim utjecajem na zdravlje građana i financijskim utegom oko vrata svih građana ", rekao je Ivčić novinarima.

Dodao je i da taj plan predviđa gradnju štetne spalionice otpada te u potpunosti zanemaruje reciklažu i odvojeno prikupljanje otpada.

Ivčić smatra da je rješenje u primarnoj selekciji otpada i njegovom selektiranju te bi se, kako je rekao, količina otpada mogla smanjiti za 95 posto.

Da Prijedlog plana gospodarenja otpadom ne analizira nikakvu alternativu istaknuo je i Marko Košak iz Zelene akcije. "Spalionicom se problem otpada ne riješava", istaknuo je.

Da se UZOR već godinama protivi tom Planu naglasila je i Branka Genzić-Horvat. Rekla je da se on provodi samo kao farsa kako bi se omogućila izgradnja spalionice u Resniku koja je zacrtana još 2002. godine.

"Grad Zagreb nije ništa učinio na uspostavi sustava koji zahtjevaju građani, koji je ekološki opravdan i nije štetan za zadravlje", rekla je Genzić-Horvat.

HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak novinarima je rekao da se njegova stranka protivi takvom Planu gospodarenja otpadom i gradnji spalionice jer ih niti jednim argumentom Grad Zagreb nije uvjerio da to treba napraviti.

"Nažalost, niti jedan argument struke i ekoloških udruda Grad Zagreb nije htio saslušati i prihvatiti", kazao je Stojak pozvavši gradonačelnika Milana Bandića da povuče takav prijedlog Plana gospodarenja otpadom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, spalionica otpada, resnik