Energetika

MIŠLJENJE: Marijan Kostrenčić: MOL vodi agresivnu politiku, vrijeme je da država preispita sve odnose sa INA-om

INA-u treba tretirati kao i svaki drugi subjekt, poručuje Kostrenčić.

Piše: Ivan Klarić

Kakva sudbina čeka Rafineriju nafte u Sisku? Odgovor na to pitanje prema svemu sudeći pričekati ćemo još neko vrijeme. Naime, na sjednici Uprave INA-e prije dva dana odlučeno je da će se o tome odlučivati za - mjesec dana.

Istovremeno, na sastanku sisačkih gradskih čelnika i predstavnika Stožera za obranu Rafinerije nafte i očuvanje radnih mjesta izraženo je jedinstveno stajalište da borbu za opstojnost sisačke Rafinerije treba nastaviti.

Predstavnici tog stožera smatraju kako je mjesec dana, za koliko je na sjednici Nadzornog odbora odgođena konačna odluka o zatvaranju Rafinerije, premalo da se utvrdi stvarno stanje i izradi strategija.

U petak, 10. listopada održat će se tematska sjednica predsjedništva Gradskog vijeća, a nakon toga 17. listopada i tematska sjednica sisačkoga Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda - najavom zatvaranja sisačke Rafinerije nafte, rečeno je na sastanku na kojem su bili sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček, njezini zamjenici Vlado Andučić i Marko Krička, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Đumbir te predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta Predrag Sekulić, Ibrahim Novljaković, Zvonimir Mikloš i Zdravko Dužić.

 

'Gospodo političari, INA više nije samostalna firma, nema veze sa hrvatskim nacionalnim interesima i treba ju početi tretirati kao i svaki drugi subjekt. Pa da vidimo koliko onda vrijedi MOL-u.'

Predstavnici tog stožera ponovno su istaknuli kako se ne dovode samo u pitanje radna mjesta, nego se krše hrvatski zakoni koji su propisali da je prerada nafte i naftnih derivata posebni državni interes. Smatraju da se proteklih godina "na najrazličitije načine namjerno stvarala situacija u kojoj se sisačka Rafinerija dovodila u poziciju nerentabilnog gubitaša", a da za to nema realne podloge.

Sisačka Rafinerija temelji se na preradi domaće nafte i ima tržište, kapacitete i stručnu radnu snagu, dobar prometni položaj i njezina budućnost ne bi trebala biti upitna, istaknuli su.

Također je istaknuto kako treba ustrajati na ugovorima potpisanim 2003. godine te na međudioničarskom ugovoru po kojem je definirana obveza ulaganja u modernizaciju rafinerija, a što nije ostvareno.

Konzultant i pročelnik odjela za gospodarstvo Matice Hrvatske Marijan Kostrenčić kaže da je i ovo nastavak MOL-ove agresivne politike u INI.

- Kako javljaju mediji navodno se vode tajni pregovori sa jednim od upravitelja mirovinskih fondova koji drže paket dionica koji bi MOL-u omogućio jednostavno nadglasavanje i gdje bi MOL 'gospodski' mogao odustati od svih kriminalnih ugovora koje je potpisao sa Sanaderom i Polančecom, jer bi stjecanjem tog paketa imao natpolovičnu većinu glasova u INI, upozorava Kostrenčić i nastavlja.

- Mislim da se i dalje zaboravlja što je sve MOL i njegovi predstavnici obećao oko INE, kada su Ljubo Jurčić i društvo slavodobitno potpisali ugovor sa MOL-om i proglasili ga poslom stoljeća. Posao stoljeća u kojem akteri sa naše strane nisu baš ništa razumjeli oko strategija u regiji, budućnosti regije i izabrali su upravo najgoreg partnera za INU. Jednom kada nešto pođe krivo, nema povratka, tvrdi naš sugovornik i napominje da je sigurno došao trenutak da država preispita sve odnose sa INOM, privilegije koje INA uživa crpeći nacionalna blaga (plin, nafta, voda) i da odmah krene sa realnom naplatom tih vrijednosti koje pripadaju hrvatskoj državi.

- Gospodo političari, INA više nije samostalna firma, nema veze sa hrvatskim nacionalnim interesima i treba ju početi tretirati kao i svaki drugi subjekt. Pa da vidimo koliko onda vrijedi MOL-u, naposljetku će Kostrenčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marijan kostrenčić, rafinerija sisak, mol, ina