A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/JFK-AIRPORT.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ebola: SAD počele mjeriti temperaturu putnicima, španjolska bolničarka bolje | Politika+
Svijet

POJAČAN NADZOR: Ebola: SAD počele mjeriti temperaturu putnicima, španjolska bolničarka bolje

Teresa Romero "je bolje .. Svjesna je, s vremena na vrijeme govori", rekao je bolnički izvor.

Piše: PolitikaPlus

Liječnički timovi na newyorškom aerodromu JFK počeli su u subotu provjeravati putnike koji u SAD stižu iz tri zapadnoafričke zemlje, tražeći od njih da ispune upitnik o eboli i mjereći im tjelesnu temperaturu, u pokušaju da zaustave moguće širenje virusa u zemlji.

 

JFK je prva od pet američkih zračnih luka koja je počela provoditi pojačani nadzor putnika iz Gvineje, Liberije i Sijera Leonea. Te tri zemlje imaju najviše mrtvih u epidemiji koja je dosad uzela više od 4.000 života. Gotovo svi putnici koji putuju u SAD iz tri najpogođenije zemlje dolaze upravo na aerodrome John F. Kennedy, Newark Liberty, Washington Dulles, Chicago O'Hare i Hartsfield-Jackson Atlanta. Nove procedure započet će na ostala četiri aerodroma u četvrtak.

 

Provjere će zahvatiti samo mali dio putnika koji stižu na JFK i to one koji ili stižu iz jedne od tri zapadnoafričke zemlje ili one koji su u njima presjedali. Njima će se posebnim "pištoljima" za mjerenje tjelesne temperature provjeravati je li ona povišena, pitat će ih se i o zdravstvenom stanju i jesu li možda bili u kontaktu s nekim pacijentom zaraženim ebolom. Onima koji će imati povišenu temperaturu ili druge simptome ili koji su eventualno bili izloženi virusu vlasti će odrediti odlazak u bolnicu na pregled, u karantenu ili izolaciju.

 

U SAD dnevno dolazi oko 150 putnika iz tri najpogođenije zemlje a polovica na JFK. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je provjeravanje temperature samo jedan od aspekata ukupne strategije borbe protiv ebole. Bolničarka koja je u Španjolskoj u bolnici zbog ebole u subotu pokazuje znakove poboljšanja nakon eksperimentalnog tretmana. Teresa Romero "je bolje .. Svjesna je, s vremena na vrijeme govori", rekao je bolnički izvor. "Njezino je stanje bolje ali i dalje teško". Ona je u petak primila dozu Zmappa, jednog od eksperimentalnih lijekova za borbu protiv ebole.

 

Rusija je priopćila da će usavršiti tri cjepiva protiv ebole u roku od šest mjeseci, rekla je u subotu ruska ministrica zdravlja Veronika Skvorcova. "Pripremili smo tri cjepiva i mislimo da će biti usavršena tijekom šest sljedećih mjeseci", rekla je. "Jedno cjepivo je spremno za klinička testiranja", dodala je. WHO ističe da postoje dva "obećavajuća" cjepiva: jedno britanske tvrtke GSK (GlaxoSmithKline) i drugo kanadske agencije u Winnipegu, čiju komercijalnu licencu ima američka New Link Genetics. Klinička testiranja cjepiva GSK-a su nedavno počela u Maliju, zemlji koja graniči s Gvinejom. WHO se nada prvim rezultatima testiranja tih cjepiva u studenom i prosincu i početku druge faze testiranja (koja omogućuje procjenu učinkovitosti cjepiva) u virusom zahvaćenim zemljama u siječnju i veljači.

 

Šef misije UN-a za borbu protiv ebole koja je utemeljena prije dva tjedna, naglasio je hitnost stanja. "Vrijeme je protiv nas. Virus je brži od nas a stanje se pogoršava iz dana u dan", rekao je u petak Anthony Banbury. "Još uvijek je vrijeme za borbu i za pobjedu", rekao je, naglašavajući važnost prevencije i pripreme u zemljama koje još nisu pogođene.

 

U Europi kao i na američkom kontinentu, zemlje najavljuju jedna za drugom jačanje kontrole putnika iz pogođenih zemalja. Od Velike Britanije do Nikaragve, zemlje redom javljaju da na granici pojačavaju kontrolu putnika koji dolaze iz najteže pogođenih zemalja.

 

Zabrinutost se širi i u Latinskoj Americi.

 

Marokanska vlada je u petak zatražila da se zbog epidemije koja se širi na zapadu kontinenta odgodi afričko nogometno prvenstvo koje se od 17. siječnja do 8. veljače 2015. treba održati u toj zemjli. Nakon prvog slučaja zaraze izvan Afrike i smrti jednog pacijenta na američkom tlu u srijedu, zadnjih dana raste broj pacijenata koji se u bolnice primaju iz opreza. Makedonija je u subotu isključila virus ebole kao uzrok smrti Britanca koji je u toj zemlji umro u četvrtak, a obdukcija će pokazati od čega je umro.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, PUTNICI, NADZOR, ZRAČNA LUKA, ŠPANJOLSKA, EBOLA