Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dobri gospodarski podaci zasad umirili ulagače na Wall Streetu

S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva, no Dow Jones skliznuo je šesti dan zaredom.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak, nakon vrlo nesigurnog trgovanja, S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva, no Dow Jones skliznuo je šesti dan zaredom.

 

Dow Jones skliznuo je 24 boda ili 0,15 posto, na 16.117 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 1.862 boda, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 4.217 bodova. Jučerašnje trgovanje ponovno je počelo oštrim padom cijena dionica, no postupno su gubici smanjeni, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima koji pokazuju da američko gospodarstvo stabilno raste. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 23.000, na 264.000, najnižu razinu u 14 godina, što ukazuje na oporavak tržišta rada. "Jesmo li dosegnuli punu zaposlenost? Još ne. Jesmo li na dobrom putu? Apsolutno", kaže Stephen Stanley, ekonomist u tvrtki Amherst Pierpont Securities.

 

Prema izvješću Feda, proizvodnja u američkim tvornicama porasla je u rujnu 1 posto, najviše od kraja 2012. godine. Ti i niz prijašnjih podataka pokazuju da je najveće svjetsko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo oko 3 posto na godišnjoj razini, procjenjuju analitičari. No, ulagači su, ipak, oprezni zbog slabljenja poslovnih uvjeta u svijetu, pa bi se rasprodaja dionica mogla nastaviti ako kvartalni poslovni rezultati kompanija budu slabiji nego što se procjenjuje. Tim više što se ulagači plaše širenja virusa ebole.

 

"Pritisak na prodaju posljednjih je dana velik, bez obzira radi li se o automatskoj likvidaciji pozicija ili se prestrašeni ulagači povlače s tržišta... Stoga mi se čini da je današnji odskok cijena kratkog daha. Fundamenti su i dalje ponešto negativni, a S&P 500 trebao bi se vratiti iznad 200-dnevnog pomičnog prosjeka kako bismo mogli zaključiti da je ponovno uspostavljen trend rasta", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

 

S&P 500 indeks kreće se duboko ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka od 1.905 bodova, nakon što je od polovice rujna potonuo 7,4 posto. U odnosu na početak godine, u plusu je još samo 0,8 posto, dok je Dow Jones u minusu. Obujam trgovanja i dalje je visok, što ukazuje na povlačenje ulagača s tržišta. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo gotovo 10 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 8,4 milijarde. Ni poslovni rezultati ne pružaju tržištu jaču podršku tržištu. Zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih rezultata, cijena dionice internetske kompanije Netflix potonula je jučer više od 19 posto. Pala je, više od 2 posto, i cijena dionice Googlea, nakon što je taj internetski div izvijestio o manjem rastu prihoda nego što se očekivalo.

 

Podršku tržištu pružio je, pak, James Bullard, predsjednik podružnice Feda u St. Louisu, kazavši da bi središnja banka možda mogla zadržati programe kupnje obveznica, s obzirom na nisku inflaciju. Fed od početka godine smanjuje programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, koji su godinama poticali rast cijena imovine i održavali kamate rekordno niskima, a prema planu, ti bi programi trebali biti okončani krajem ovoga mjeseca.

 

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer ponovno pale, nakon vrlo burnog trgovanja tijekom kojega su zaronile i na najniže razine u 13 mjeseci. No, do kraja trgovanja ublažile su gubitke. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 6.195 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 3.918 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,13 posto, na 8.582 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dollar, wall street, svjetska tržišta, dow jones