Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dobri rezultati kompanija ohrabrili ulagače na Wall Streetu

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci. U rujnu je u SAD-u porastao broj odobrenih građevinskih dozvola..

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih dana, što se zahvaljuje dobrim makroekonomskim pokazateljima i poslovnim rezultatima nekoliko američkih kompanija.

 

Dow Jones skočio je 263 boda ili 1,63 posto, na 16.380 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,29 posto, na 1.886 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 4.258 bodova. Nakon oštrog pada početkom tjedna, zbog strahovanja ulagača od širenja virusa ebole, slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, pada cijena nafte i nesigurnosti po pitanju daljnjih poteza Feda, u četvrtak su se cijene dionica stabilizirale, a u petak snažno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od početka tjedna. Jučerašnji skok cijena dionica ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim financijskim rezultatima nekoliko američkih kompanija, što je ublažilo strahovanja ulagača da će slabost globalnog gospodarstva naštetiti njihovom poslovanju.

 

Zahvaljujući dobrim poslovnim izvješćima, jučer je cijena dionice Honeywella porasla 4,3, a General Electrica 2,4 posto. No, bilo je i podbačaja. Zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, cijena dionice internetskog diva Googlea pala je više od 2 posto. Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci. U rujnu je u SAD-u porastao broj odobrenih građevinskih dozvola i započetih gradnji kuća, dok je raspoloženje potrošača u listopadu dosegnulo najvišu razinu od polovice 2007. godine, zahvaljujući padu cijena goriva i oporavku tržišta rada, a unatoč strahovanju od širenja ebole.

 

"To pokazuje da su gospodarski temelji SAD-a i dalje čvrsti. Da nema zabrinutosti zbog ebole i geopolitičke situacije, brojke bi bile još bolje", kaže David Berson, ekonomist u tvrtki Nationwide Mutual Insurance. Zbog oštrog pada na početku tjedna, u cijelom ovom tjednu Dow Jones i S&P 500 skliznuli su 1 posto, dok je Nasdaq indeks oslabio 0,4 posto. To je već četvrti tjedan zaredom kako je S&P 500 izgubio na vrijednosti, što je njegovo najduže razdoblje pada još od kolovoza 2011. godine. Zbog toga je skliznuo 6,2 posto ispod svoje rekordne razine od 18. rujna, što znači da je prilično udaljen od područja korekcije, koje predstavlja 10-postotni pad od prethodne najviše razine.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle, zabilježivši najveći dnevni skok u tri godine. Londonski FTSE indeks porastao je 1,85 posto, na 6.310 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,12 posto, na 8.850 bodova, a pariški CAC 2,92 posto, na 4.033 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Svjetska tržišta, wall street, dow jones, gospodarstvo