Hrvatska

DRUGI KRUG: Danas izbori za sisačko-moslavačkog župana,načelnike općina

U drugom krugu prijevremenih izbora za župana Sisačko-moslavačke županije birači danas odlučuju hoće li to biti Ivo Žinić iz HDZ-a ili Davorko Vidović iz SDP-a.

Piše: PolitikaPlus/hina

U drugom krugu prijevremenih izbora za župana Sisačko-moslavačke županije birači danas odlučuju hoće li to biti Ivo Žinić iz HDZ-a ili Davorko Vidović iz SDP-a, a općinske načelnike biraju stanovnici općina Čeminac i Koprivnički Ivanec.

 

Novog župana stanovnici Sisačko-moslavačke županije biraju u drugom krugu jer u prvom, održanom 12. listopada niti jedan od šest kandidata nije osvojio više od polovice glasova izašlih birača. U drugi krug Ivo Žinić, kandidat koalicije HDZ-HSS-BUZ, ulazi s 48,42 posto osvojenih glasova, a kandidat koalicije SDP-HNS-HSU-SDA Ivica Vidović s 33,80 posto osvojenih glasova.

 

Uz župana, biraju se i dva njegova zamjenika. Pravo izlaska na 341 biralište ima nešto više od 150 tisuća birača. Sisačko-moslavačka županija nema čelnika od kraja kolovoza kad je ostavku dala dotadašnja SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel protiv koje Uskok vodi istragu zbog sumnje u milijunsku korupciju i koja je u pritvoru provela pet mjeseci.

 

Također u drugom krugu izbora, novog načelnika će dobiti baranjska općina Čeminac, bit će to ili HDZ-ov kandidat Zlatko Pinjuh ili kandidat HDSSB-a i HSP-a Goran Jumić. Prijevremene izbore za načelnika te općine Vlada je raspisala u rujnu nakon što je umro dotadašnji načelnik, HDSSB-ovac Damir Rešetar.

 

Na birališta danas, prvi put, izlaze i mještani Koprivničkog Ivanca, gdje su prijevremeni izbori raspisani u rujnu jer je umro bivši načelnik Božidar Vrabelj, iz redova HSS-a. Za novog su se kandidirali HSS/HDZ-ov Ivica Petričević i SDP-ov Rade Prosenjak.

 

Birališta su otvorena u sedam, a zatvaraju se u 19 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

župan, hdz, sdp, smž, sisačko-moslavačka županija, općine