A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/partizani-oslobodjenje-splita-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Savez antifašista RH optužuje: 'Desnica u Hrvatskoj ponovno dignula glavu' | Politika+
Hrvatska

SPLIT: Savez antifašista RH optužuje: 'Desnica u Hrvatskoj ponovno dignula glavu'

Naš je zadatak, ali i obveza, zajedno s aktualnom vlašću i medijima promovirati istinu o NOB-u...

Piše: p/h

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin tvrdi da u Hrvatskoj postoji "združena ekstremna desnica" i da je "ponovno dignula glavu", te je pozvao aktualnu vlast i medije da se angažiraju na promociji antifašističkih vrijednosti.

 

"Združena ekstremna desnica ponovno je dignula glavu, negdje je bila prikrivena i sad se ponovno probudila", izjavio je Habulin na današnjoj svečanosti obilježavanja 70. obljetnice oslobađanja Splita od fašizma. Po njegovom tumačenju, "dizanje glave združene desnice" se manifestira pokušajima pisanja nove povijesti tako da se pobjednika u Drugome svjetskom ratu pretvori u gubitnika, a gubitnička vojska da se pretvori u pobjednika, što nije prihvatljivi te antifašisti to ne mogu prihvatiti. Habulin je pri tomu spomenuo postrojbu (počasnu) hrvatske domovinske vojske koja se, po njemu, "sastoji od domobranstva NDH-a, od ustaške vojnice i od oružništva NDH-a".

 

"Kakva to može biti domovinska vojska koja je bila u službi vlastitog okupatora", upitao je Habulin i istaknuo kako to nije prihvatljivo. U tom je kontekstu rekao kako se sve češće "napada na lik i djelo maršala Josipa Broza Tita i proglašava ga se zločincem i nepismenim bravarom". "Tito je i u smrti ujedinio državnike svijeta. Na posljednji ispraćaj Titu došlo je 126 državnika i šefova vlada. Tko bi mu, uopće, došao da je bio zločinac?" - dodao je Habulin.

 

Poručio je da antifašisti zajedno s aktualnom vlašću moraju još više poraditi na promociji antifašizma. "Naš je zadatak, ali i obveza, zajedno s aktualnom vlašću i medijima promovirati istinu o NOB-u", kazao je Habulin. On je na svečanosti u splitskom HNK-u danas trojici splitskih novinara: Jurici Pavičiću, Zlatku Gallu i Anti Tomiću dodijelio povelju jer su pisanom riječju doprinijeli promicanju antifašističkih vrijednosti. Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita Josip Milat u govoru na današnjoj svečanosti izjavio je da "jačaju snage koje negiraju antifašističku borbu, negiraju da su partizani oslobodili Hrvatsku, nego da su to učinile ustaše ili neke druge postrojbe".

 

Po njegovu tumačenju, neofašizam se ne pojavljuje samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Milat je izrazio žaljenje što neki Antu Pavelića veličaju "kao rodoljuba" iako je odgovoran za prodaju Dalmacije fašističkoj Italiji. Milat je detaljno govorio o povijesti antifašističkog otpora u Splitu tijekom Drugoga svjetskog rata istaknuvši da je od 40.000 tadašnjih stanovnika Splita njih 12.500 uključilo u NOB, što znači da se gotovo svaki treći Splićanin borio na strani NOB-a.

 

Tijekom govora Milatu se potkrao lapsus kada je rekao: "Evo zašto je Split dobio titulu bastiona fašizma".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

partizani, antifašizam, split, nob