Tehnologija

SVEČANOST: Zoran Milanović otvorio radove na novoj ACI marini u Slanom

Riječ je o prvom kapitalnom projektu državne tvrtke ACI (Adriatic International Club) nakon 24 godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Nova marina u Slanom, koja će nositi ime Veljka Barbierija - osnivača ACI-ja, nautičarima će osim vezova za 200 plovila duljine 11 do 25 metara nuditi i brojne morske i kopnene sadržaje, poput vanjskog bazena, recepcije, ugostiteljstva, sanitarija, parkirališta za stotinu automobila i druge.

U Slanom kod Dubrovnika danas je u prisustvu premijera Zorana Milanovića i ostalih dužnosnika svečano obilježen početak gradnje nove, 22. marine u nacionalnom sustavu ACI, u koju se ulaže 60 milijuna kuna i koja će prve nautičare primiti iduće godine početkom nautičke sezone.

Riječ je o prvom kapitalnom projektu državne tvrtke ACI (Adriatic International Club) nakon 24 godine. Nova marina u Slanom, koja će nositi ime Veljka Barbierija - osnivača ACI-ja, nautičarima će osim vezova za 200 plovila duljine 11 do 25 metara nuditi i brojne morske i kopnene sadržaje, poput vanjskog bazena, recepcije, ugostiteljstva, sanitarija, parkirališta za stotinu automobila i druge.

Izvođači radova su tvrtke Pomgrad inženjering d.o.o. i Lavčević d.d., koji su kao i ACI, koncesiju za tu marinu i te poslove dobili kao najbolji ponuditelji na natječaju.

Proglašavajući radove na marini otvorenim, premijer Milanović naglasio je da je 24 godine stvarno dugo razdoblje u kojem nije izgrađena niti jedna marina u državnom sustavu ACI, koji je, kako je kazao, krenuo pionirski, jako uvjerljivo i moćno u 1980-tim godinama, stvorivši nautičku ponudu koja je manje sezonalna nego drugi oblici turizma, čija sezona završava otprilike u ovom razdoblju, a počinje negdje oko Uskrsa.

Duga sezona znači i dugu i dobru zaradu za one koji znaju i hoće, koji imaju ideju i kojima birokracija ne stoji previše na putu, čime je i posao oko ove marine sjajan, poručio je Milanović dodajući da je ACI državna tvrtka i da će to i ostati što se njega tiče, ali i dokapitalizirana jer ne vidi ništa loše, kako je kazao, da u nju recimo uđu hrvatski mirovinski fondovi ako pobjede na natječaju ili budu zainteresirani.

"To je naš novac, to su naše mirovine, svih nas koji smo mlađi od 52 godine", istaknuo je Milanović dodajući i da, iako je teško reći što je strateško a što ne kad se politika bavi gospodarstvom, ipak ACI strateška tvrtka, za razliku od pojedinog hotela ili hotelskog naselja koji mogu biti strateški samo za neko mjesto, općinu, grad, možda i županiju, ali ne za državu.

Naglasio je i da država, odnosno hrvatska Vlada u okviru svojih nadležnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi definitivno više nego se radilo ranije, pogotovo na onome 'što leži i ne stvara dobit i dohodak' kako bi se pokrenulo i dalo onima koji su to u stanju raditi. No, napomenuo je i da to ne ide ni brzo ni lako.

Spomenuo je pritom primjere hotelskog poduzeća HTP Korčula, vojnog zemljišta na poluotoku u Veloj Luci, kao i dubrovački aerodrom, pa i Pelješki most, za što se sve traže načini da se poslovno aktiviraju, bilo davanjem koncesija, nalaženjem strateških investitora ili novcem iz EU fondova. Kazao je i da se nada da će za Pelješki most u najskorije vrijeme biti osiguran novac te će tada o tome i više moći govoriti.

Istaknuo je i sve veću važnost turizma za ukupnu platnu bilancu zemlje, kao i da turizam Hrvatskoj omogućava da ima relativno stabilnu platnu bilancu jer povećava izvoz. No, Milanović napominje i da će trebati još pet do deset godina da se pri izvozu roba iz Hrvatske ne dohvati ona razina koju smo nekada imali pa izgubili.

U vezi nove marine u Slanom, premijer je izrazio želju da u nju brodovi dolaze i krajem listopada, što će, nada se, produljiti ukupnu sezonu u turizmu, kao i da to ne bude zadnja investicija ACI-ja u idućih nekoliko godina.

Uz premijera Milanovića, na svečanosti otvaranja gradilišta buduće marine u Slanom prisustvovao je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, te predstavnici ACI-ja.

Direktorica ACI-ja Doris Peručić naglasila je da ti radovi označavaju novi početak za rast i razvoj tvrtke te ponude cijelog sustava za nautičare.

Marinu u Slanom posvećuju Veljku Barbieriju koji je, kako je kazala, 1993. svoju viziju o nautičkom sustavu pretočio u stvarnost i osnovao lanac marina ACI, o čemu je u ime obitelji Barbieri govorio i njegov sin Frane, istaknuvši "da bi tata bio ponosan na ovo što se sada pokreće u Slanom".

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je pak da je danas veliki dan i za Slano, i za dubrovačko primorje i ukupni hrvatski turizam, čestitajući istodobno ACI-ju na pobjedi na natječaju za koncesiju i vjerujući da će izgraditi najbolju moguću marinu, za koju je trebalo odraditi, kako je kazao, puno mukotrpnih administrativnih i drugih poslova, ali sada kada se kreće to je i potvrda da se može i da nije samo probelem lokalnoj samoupravi i upravi.

Istaknuo je i da je, osim u Slanom, u županiji i puno drugih velikih ulaganja, što pokazuje da je i jedna od najatraktivnijih za ulaganja. Za nautički segment naglasio je da su nedavno dodijelili i koncesiju za marinu na Lastovu, da su pred raspisivanjem natječaja za koncesiju u Veloj Luci, a da imaju spremna projekt i za tri eko marine koje su kandidirali za sredstva iz EU fondova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nautika, zoran milanović, ACI Marina