A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nenad-stazic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Stazić je u interesu ratobornog Milanovića minirao Josipovićev dijalog s braniteljima | Politika+
Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Stazić je u interesu ratobornog Milanovića minirao Josipovićev dijalog s braniteljima

Stazić želi reći da su branitelji Domovinskog rata bili teroristi?

Piše: Ante Gugo

Lakoća kojom neki vladajući političari verbalno napadaju najteže invalide Domovinskog rata usporediva je s lakoćom kojom su okupatori i pobunjenici razarali hrvatske domove, spaljivali cijela naselja i ostavljali iza sebe masovne grobnice. Kad pomoćnik ministra branitelja izjavi kako je vrijeme da i druga strana dobije prava koja imaju branitelji Domovinskog rata, a druga strana su okupatori, oni koji su ubijali i razarali, onda samo krajnje bešćutna osoba može tvrditi da takav državni dužnosnik ničim nije izazvao branitelje da traže njegovu ostavku.

 

Kad Vlada dio nadležnosti iz skrbi za branitelje s Ministarstva branitelja prebaci na Ministarstvo socijalne skrbi, a onda ministar branitelja poručuje da njegovo ministarstvo zadnje dvije godine nije dirnulo u prava branitelja, dok ministrica socijalne skrbi mudro šuti, onda možemo zaključiti da u takvoj Vladi nema više nimalo morala. Kad potpredsjednik Sabora najteže invalide Domovinskog rata nazove vojnim krilom jedne strane i usporedi ih s teroristima, onda više nikakav bunt branitelja nije bez razloga.

 

Hrvatski političari zaista ne bi trebali biti tako lagani na verbalnom okidaču. Nikoga ne bi trebala iznenaditi izjava potpredsjednika sabora Nenada Stazića koji je u emisiji Hrvatskog radija rekao da su branitelji u stvari vojno krilo HDZ-a. Dodao je još i da su oni Sinn Fein. Ne znam je li mislio da je HDZ isto što i političko krilo IRA-e ili je malo pobrkao lončiće pa je branitelje nazvao Sinn Feinom. Kako god bilo Stazić je stopostotne invalide koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja sasvim izravno doveo u vezu s terorističkom organizacijom.

 

Lakoća kojom neki vladajući političari verbalno napadaju najteže invalide Domovinskog rata usporediva je s lakoćom kojom su okupatori i pobunjenici razarali hrvatske domove, spaljivali cijela naselja i ostavljali iza sebe masovne grobnice.

Je li moguće da potpredsjednik Hrvatskog sabora nije svjestan kakvu je verbalnu vratolomiju napravio ovom izjavom. Sinn Fein je politička organizacija koja se bori za ravnopravnost Katolika u Sjevernoj Irskoj, odnosno za oslobođenje te zemlje od stoljetne Britanske vladavine. Izrasli su kao političko krilo IRA-e koja je u jednom trenutku prešla granicu i svojim metodama djelovanja se svrstala među terorističke organizacije. Dakle, Sinn Fein je političko krilo terorističke organizacije. Kakvu nam to paralelu sad povlači Stazić?

 

On tvrdi da su branitelji samo HDZ-ovi. Kaže da su oni vojno krilo HDZ-a. Kaže, oni su Sinn Fein. Želi li nam to Stazić reći da su branitelji Domovinskog rata bili teroristi? Želi li on nama reći da je oporbeni HDZ političko krilo terorističke organizacije? Pa kad je njegov partijski šef već ranije izjavio da je Hrvatska slučajna država, možemo li pretpostaviti da je to izrekao zato što je Hrvatska reztultat terorističkih aktivnosti?! Ja jednostavno ne vidim drugi i drukčiji smisao Stazićevih riječi.

 

Zašto sam u priču uveo premijera Milanovića? Prema izvješćima domaćih medija pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević je izjavio da druga strana nema oboljelih od PTSP-a. Prevedeno na sasvim razumljiv i jednostavan jezik, treba razmisliti o razini prava koja imaju hrvatski branitelji i možda ih izjednačiti s onima koja imaju agresori ili obrnuto.

 

Kad je izjednačenao pravo agresora i žrtve, onda smo na uvodu priče koja završava zaključkom o građanskom ratu. Ima li išta normalnije nego da branitelji traže ostavku tog i takvog pomoćnika ministra branitelja. Međutim premijeru Milanoviću to nije normalno. Za njega nije problem što ovakva izjava Bojana Glavaševića sugerira građanski rat umjesto agresije na Hrvatsku uz pomoć pobunjenika. Kako bi Zokiju to bio problem kad je on davno već izjavio da se u Hrvatskoj dogodio građanski rat?!

 

Kad pomoćnik ministra branitelja izjavi kako je vrijeme da i druga strana dobije prava koja imaju branitelji Domovinskog rata, a druga strana su okupatori, oni koji su ubijali i razarali, onda samo krajnje bešćutna osoba može tvrditi da takav državni dužnosnik ničim nije izazvao branitelje da traže njegovu ostavku.

Zašto sam rekao da nikog normalnog nije moglo iznenaditi to što je rekao Nenad Stazić? Pa on je svojevremeno na svom Facebook profilu za Željku Markića napisao slijedeće: „Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednoroditeljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu.“

 

Potpredsjednik Hrvatskog sabora nikad nije osjetio potrebu da se ispriča, kako dr. Markić, tako ni hrvatskim građanima koji su podržali referendum o braku. Bivši novinar Hrvatskog radija, čovjek kojem su riječi desetljećima bile alat, pravi se da ne razumije snagu izgovorenog ili napisanog. A ja mislim da on jako dobro razumije koliko ubojite ponekad mogu biti riječi i da ovo smišljeno radi.

 

Predsjednik Republike Ivo Josipović jedan je od rijetkih političara koji je pokušao smirujuće djelovati na ovu situaciju s braniteljima. Pristao je doći k njima pod šator. Saslušao ih je. Nije im lagao. Iskreno je rekao što smatra prihvatljivim, a što neprihvatljivim zahtjevima. Preko svog izaslanstva je nastavio dijalog s njima. Napravio je to u vrijeme kad je premijer Milanović odbijao svaku pomisao da razgovara s prosvjednicima u invalidskim kolicima. Kad ovo znamo onda postaje jako važan jedan detalj Stazićeve izjave.

 

On je branitelje optužio da su više naklonjeni HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji nego Josipoviću. Osim što je svojom verbalnom tempiranom bombom Stazić pokušao minirati dijalog koji je Josipović započeo s braniteljima, on ih je još pokušao izravno okrenuti protiv predsjednika Republike.

 

Naime, Stazić je branitelje optužio da su militanti HDZ-a, te ima kao visoki dužnosnik partije koja podržava Josipovića za predsjedničkog kandidata poručio da se s njima nema što razgovarati. Time je praktično oprao svaku vezu svoje partije od braniteljske populacije, i uništio sve napore Ive Josipovića za dijalog s prosvjednicima. Kad su ove riječi došle do ušiju bivših ratnika, jasno je da je postala skoro nemoguća svaka prijemčljivost poruka koje do njih dolaze s lijeve političke scene. Drugim riječima, Stazić je u interesu ratobornog i inatljivog Milanovića minirao mirovni proces Ive Josipovića.

 

Da ovo i nije bio samo napad na branitelje vidjelo se već i po tome što je tajnik SDP-a Igor Dragovan javnost obavijestio da Stazić nije govorio u ime partije. Poznato da veći dio partije već odavno ne stoji niti iza onoga što govori Milanović, ali ga trpe radi očuvanja vlastitih sinekura. Ivo Josipović se sve više nameće kao autoritet koji može dati ritam promjenama u SDP-u devastiranom Milanovićevom vladavinom. Stazić kao jedan od zadnjih pretorijanaca čuva prilaze svom vladaru kojeg je incident s vatrom i braniteljom toliko uzbudio da je javno poručio da će biti još tvrđi.

 

Svaka sličnost s osobama iz daleke povijesti stvarno je slučajna, ma koliko dopadljiva bila i upozoravala na oprez.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, ivo josipović, ante gugo, nenad stazić, branitelji