Hrvatska

PROSVJED: Braniteljska povorka pred Hrvatskim saborom: Uvijek vjerni Bogu i domovini!

Povorku okićenu državnim zastavama i zastavama gardijskih brigada predvodio jedan branitelj sa zastavom i jedan sa slikom Nevenke Topalušić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nešto iza podneva povorka s oko 800 hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja došla je pred Hrvatski sabor gdje se danas održava okrugli stol o braniteljskim pravima, kojem je domaćin predsjednik Sabora Josip Leko.

Na Markov trg, koji osiguravaju jake policijske snage, branitelji su došli noseći sliku tragično preminule braniteljice Nevenke Topalušić, državne zastave i zastave gardijskih brigada, te transparente s porukama "100 posto za Hrvatsku" i "Uvijek vjerni Bogu i domovini".

Ratni vojni invalidi i branitelji već jedanaesti dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici tražeći ostavke ministra Predraga Matića i najbližih mu suradnika, kao i donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Predsjednik Sabora posjetio ih je u nedjelju te ih pozvao da svoje probleme rješavaju u institucijama hrvatske države i da okrugli stol održe u Saboru kao predstavničkom tijelu svih hrvatskih građana.

Osim prosvjednika Leko je na okrugli stol pozvao predstavnike saborskih klubova i resornog Odbora za ratne veterane. O održavanju skupa obaviješteni su Ministarstvo branitelja, Vlada i Ured Predsjednika Republike.

Prosvjednici su u 11 sati u povorci krenuli iz Savske ulice put Hrvatskog sabora preko Ilice, te Radićevom ulicom preko Kamenitih vrata do Trga sv. Marka gdje su ih pljeskom dočekali neki zastupnici Gradske skupštine.

Branitelji su glasno uzvikivali "Hrvatska, Hrvatska", a dok su prolazili Ilicom pjevali su budnice "Zovi samo zovi" i "U boj, u boj, za narod svoj" popraćeni sporadičnim pljeskom građana, te uzvikivali "Tražimo ostavku".

Pred Saborom se novinarima kratko obratio jedan od vođa prosvjeda, predsjednik Zbora veterana gardijskih brigada Ante Deur istaknuvši da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Također je poručio premijeru Zoranu Milanoviću, koji ih je pozvao da svoje probleme rješavaju u državnim institucijama, a ne na ulici - "Zorane, mi smo tu".

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, branitelji