A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/djuro-glogoski-190.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Branitelji: Izvijestite nas o smjeni Matića i možemo razgovarati | Politika+
Hrvatska

SABOR: Branitelji: Izvijestite nas o smjeni Matića i možemo razgovarati

'Izvijestite nas kad institucije donesu odluku o smjeni, tek nakon toga možemo razgovarati.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
"Bio je ovo pokušaj da se međusobno čujemo", uzvratio je Leko, pozvavši branitelje da specificiraju sve prijedloge o ustavnom zakonu. "Preuzet ću sve što ste predložili, ali u cilju budućnosti izložite sve što hrvatski branitelji imaju u zakonu, a ne ostvaruju, ili znate da se opstruira", rekao im je Leko. Istaknuo je kako je to jedni način da se dođe do konstruktivnih rješenja, dakle rješenja koja će biti u korist branitelja i hrvatskog društva.

Hrvatski ratni vojni invalidi, koji već danima prosvjeduju pred resornim ministarstvom, danas su u Saboru ustrajali na smjeni ministra branitelja Predaraga Matića i donošenju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, a nakon što su zahtjeve ponovili predsjedniku Sabora Josipu Leki napustili su skup, ističući da će razgovarati tek nakon odluke o Matićevoj smjeni.

"Izvijestite nas kad institucije donesu odluku o smjeni, tek nakon toga možemo razgovarati", poručio je predsjednik Udruge stopostotnih HRVI Đuro Glogoški domaćinu skupa Leki, te potom 50-ak nazočnih branitelja pozvao da napuste dvoranu.

"Bio je ovo pokušaj da se međusobno čujemo", uzvratio je Leko, pozvavši branitelje da specificiraju sve prijedloge o ustavnom zakonu. "Preuzet ću sve što ste predložili, ali u cilju budućnosti izložite sve što hrvatski branitelji imaju u zakonu, a ne ostvaruju, ili znate da se opstruira", rekao im je Leko. Istaknuo je kako je to jedni način da se dođe do konstruktivnih rješenja, dakle rješenja koja će biti u korist branitelja i hrvatskog društva.

"Društvo ne može biti zadovoljno ako nisu zadovoljni hrvatski branitelji", istaknuo je predsjednik Sabora na skupu na koji je, uz branitelje, pozvao i predstavnike saborskih klubova te Odbora za ratne veterane.

Početak skupa, koji je potrajao jedva 15 minuta, nije naslućivao takav ishod.

"Hrvatski branitelji dali su nemjerljiv doprinos stvaranju hrvatske države, bez vašeg hrabrog angažmana u obrani domovine u Domovinskom ratu mi danas ne bismo ovdje sjedili u najvišem zakonodavnom tijelu hrvatske države - slobodne, neovisne i demokratske", rekao je Leko uvodno. Pozvao je okupljene da minutom šutnje odaju poštovanje i zahvalnost svim poginulim i umrlim braniteljima.

Izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici Udruge stopostotnih HRVI prihvatili njegov poziv da se skup, odnosno okrugli stol, održi u Saboru. "Vi ste u ratu pobijedili velikosrpskog agresora, očuvali ste naše granice, donijeli nam teško stečenu slobodu i samostalnost. Borili ste se i izborili za Hrvatsku u kojoj će svi građani biti jednaki pred zakonom, imati ista prava i slobode bez obzira na njihove međusobne razlike", rekao je Leko braniteljima.

Stoga je, naglasio je, iznimno bitno da se poštuje demokratsko načelo vladavine prava, izgrađuju demokratske institucije i njeguje društveni dijalog.

Leko ne spori pravo na prosvjed, no naglašava da rješenja problema ne treba tražiti izvan demokratskih institucija hrvatske države i mimo prihvaćenih demokratskih standarda. "Upravo bi se branitelji trebali najviše zauzimati za takav institucionalni dijalog, jer su u Domovinskom ratu ugradili sebe u temelje Hrvatske, u njezinu državnost, samostalnost, pa tako i u njezine institucije”, poručio im je.

Sabor je, naglasio je Leko, mjesto gdje se svi interesi hrvatskih građana moraju čuvati i zastupati i gdje se treba voditi dijalog o rješavanju problema hrvatskih građana, pa tako i hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida.

Glogoški je ponovo zatražio Matićevu smjenu te donošenje Ustavnog zakona. "Mislim da smo prethodnih deset dana iznijeli dovoljno argumenata zbog kojih tražimo njihovu smjenu", ustvrdio je Glogoški.

Naveo je i kako su saborski zastupnici izglasali izmjene zakona kojima su umanjena ili ukinuta prava branitelja, posebno apostrofirajući odnos institucija prema braniteljima i članovima njihovih obitelji.

"Nakon izvršavanja našeg prvog zahtjeva, spremni smo i želimo razgovarati o donošenju Ustavnog zakona", rekao je Glogoški, dodajući kako zakon moraju izraditi stručnjaci i predstavnici braniteljskih udruga. Zatražio je da se do donošenja Ustavnog zakona uvede moratorij na provedbu Zakona o mirovinskom osiguranju te na donošenje i provedbu bilo kojih izmjena zakona koji obuhvaćaju branitelje i njihove obitelji.

Leki je zahvalio na prijemu te poručio kako je na institucijama hrvatske države da donesu odluku o ispunjavanju braniteljskih zahtjeva. "Kako bi demantirali sve koji tvrde da nije došlo do smanjivanja naših prava, dostavljamo nekoliko argumenata i molimo da Sabor s predsjednikom Republike i Vlade donese odluke koji se odnose na naše zahtjeve, o tome će ovisiti naša suradnja", rekao je Glogoški Leki predajući mu 'papire'.

"Mi ćemo vas sada napustiti (...) o vašim odlukama ovisit će naši daljni postupci", rekao je Glogoški predsjedniku Sabora i pozvao branitelje da napuste skup.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, branitelji, josip leko