Tvrtke

JASNO I GLASNO: Željko Lovrinčević: Ako Vlada nema alternativu za monetizaciju ili laže ili je nesposobna

Lovrinčević je rekao da će deficit za ovu godinu biti veći od 16 milijardi.

Piše: PolitikaPlus

Gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija, ekonomski analitičar s Ekonomskog instituta u Zagrebu Željko Lovrinčević izjavio je da je vlada već trebala pripremiti plan B propadne li monetizacija autocesta zbog referenduma jer pregovori za kvalitetno zaduživanje ili refinanciranje kredita mogu trajati mjesecima.

Rekao je i kako alternativa uvijek postoji, samo je pitanje koliko ona košta. A kad političar kaže da nema alternative znači da ili laže ili je nesposoban.

Lovrinčević je rekao da će deficit za ovu godinu biti veći od 16 milijardi i to je oko pet posto BDP-a. No vlada visinu BDP-a računa na način koji Europska komisija neće prihvatiti u procesu prekomjernog deficita. A to će nam se vratiti  kao bumerang - bit ćemo žrtve vlastite iluzije u kojoj živimo, naglasio je.

On smatra da do bitnog zaokreta u godini prije izbora neće doći i da će se stvoriti još veći pritisak na rast javnog duga. Javni dug narastao je na 72 posto, a do kraja godine mogao bi i do 80 posto. Hrvatska ima samo godinu, godinu i pol da nešto učini dok je cijena kapitala niska, jer kad se kamate povećaju na međunarodnom tržištu, samo ćemo za kamate izdvajati 16,5 milijardi ili 5 posto BDP-a. Sada još uvijek plutamo na razinama niske cijene kapitala.

Upitan o narodnim obveznicama, glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić rekao je da se među građanima povećala sklonost štednji. No smanjenjem dohodaka kućanstava usred smanjene zaposlenosti, smanjuje se i dohodak raspoloživ na štednju, tako da se očekuje i smanjivanje tog trenda.

Lovrinčević smatra da narodne obveznice ne bi bitno poboljšale situaciju, ali i da se za taj postupak treba kvalitetno pripremiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

autoceste, Željko Lovrinčević, monetizacija