A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pavle_kalinic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pavle Kalinić na stručnoj konferenciji: Zagreb je relativno siguran od poplava | Politika+
Zagreb

PORUKA: Pavle Kalinić na stručnoj konferenciji: Zagreb je relativno siguran od poplava

Europska unija donijela je direktivu o procjeni i upravljanju rizicima od poplava.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin rekla je da se Zagreb obranio od poplava sustavnim radom i planiranjem, što nažalost nije slučaj kod nekih drugih gradova i mjesta u zemlji.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić ustvrdio je u utorak, sudjelujući na stručnoj konferenciji "Lokalna uprava u sustavu zaštite od poplava", da je Zagreb relativno siguran od poplava.

Na konferenciji u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predstavnici 30 gradova i županija upoznati su s prekograničnom suradnjom u slivu Save na zaštiti od štetnog djelovanja velikih voda, ulogom Crvenog križa u poplavama, epidemiološkim posljedicama poplava, procjenama potreba i planiranja psihološke pomoći u poplavama i sl.

Ističući da je ove godine zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama, osim u Hrvatskoj, pomagao u saniranju posljedica poplava u BiH i Srbiji, Kalinić je istaknuo da je, uz sustav gradskih nasipa, odteretni kanal Sava-Odra ključ obrane Zagreba od poplava.

"Tražit ćemo da se nastavi gradnja tog odteretnog kanala, kako bi postao kanalom Sava-Odra-Sava, čime bi se zaštitio i Sisak", najavio je Kalinić.

Europska unija donijela je direktivu o procjeni i upravljanju rizicima od poplava, koja od zemalja članica zahtjeva ocjene o tome koja su područja i obalne linije u opasnosti od poplava, izradu karata opasnosti od poplava i poduzimanje koordiniranih mjera kako bi se smanjio rizik od poplava.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin rekla je da se Zagreb obranio od poplava sustavnim radom i planiranjem, što nažalost nije slučaj kod nekih drugih gradova i mjesta u zemlji.

"U obrani od poplave mora postojati tijesna suradnja od lokalne zajednice do državnih organa, njihova čvrsta koordinacija te na vrijeme izrađeni planovi obrane. Moramo se znati nositi i upravljati poplavnim rizicima", istaknula je Kusin.

Hrvatska je kao članica EU, sukladno Direktivi o procjeni i upravljanju rizicima od poplava, do 2011. trebala donijeti procjenu riječnih bazena i obalnih područja u opasnosti od poplava, do 2013. izraditi karte rizika od poplava, te do 2015. donijeti planove upravljanja poplavnim rizicima koji su usmjereni na prevenciju, zaštitu i pripravnost, napomenula je Kusin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pavle kalinić, poplava, zagreb