Svijet

SAD: Istraga o pranju novca vodi do bliskog Putinovog suradnika

Tužitelji istražuju transakcije u kojima je Gunvor Group, tvrtka koju je utemeljio Timčenko, kupovala naftu od ruskog Rosnefa i prodavala je trećim stranama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv bliskog suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnog pranja novca, objavio je u četvrtak Wall Street Journal.

 

Po njegovu članku, Ured državnog odvjetnika SAD-a za istočni dio New Yorka istražuje je li ruski milijarder i Putinov suradnik Genadij Timčenko prebacivao sredstva stečena koruptivnim radnjama kroz američki financijski sustav. Tužitelji istražuju transakcije u kojima je Gunvor Group, tvrtka koju je utemeljio Timčenko, kupovala naftu od ruskog Rosnefa i prodavala je trećim stranama.

 

U tekstu se navodi da su transakcije realizirane prije nego što su SAD u ožujku uvele sankcije protiv nekih ruskih pojedinaca i kompanija zbog ukrajinske krize, ali bi se moglo raditi o pranju novca ukoliko su sredstva zarađena nezakonitom prodajom državne imovine i resursa, uključujući naftu.

 

Timčenko je jedan od prvih ruskih poslovnih ljudi protiv kojih su SAD uvele sankcije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladimir putin, pranje novca, sad, nafta