Crna kronika

ODLUKA: Sudsko vijeće Haškog suda privremeno pustilo na slobodu Vojislava Šešelja

Sutkinja Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb u primjerenijem okruženju.

Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra.

Sudsko vijeće "smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (...) da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju", stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti.

"Vijeće je odlučilo da bi privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljenom da dobije skrb u najprimjerenijem okruženju i pri tome osigura sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces", stojiu u odluci sudskog vijeća.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima.

Sutkinja Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang, navodi se u tekstu.

Šešelj u pritvoru Haškoga suda čeka izricanje prvostupanjske presude koja se trebala objaviti u listopadu prošle godine, što je odgođeno zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s čitavim predmetom.

Suci su dobili jamstva srbijanske vlade da Šešelj neće biti u kontaktu ni s jednom od svojih žrtava ili svjedoka koji svjedoče u postupku koji se protiv njega vodi.

Odvjetnici i stručnjaci kritizirali su ranije ICTY što nije i ranije izrekao mjeru privremenog oslobođenja s obzirom na Šešeljevo teško zdravstveno stanje i s obzirom da se 2003. dobrovoljno predao sudu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VOJISLAV ŠEŠELJ, HAAG