Zagreb

ODVAJANJE OTPADA: Još šest reciklažnih dvorišta do kraja godine otvara Čistoća

Ona će biti uređena na Žitnjaku, Trnju, Rudešu, Klari, Sesvetama i na Črnomercu.

Piše: PolitikaPlus

Zagrepčani će otpad moći odvajati u još šest novih reciklažnih dvorišta do kraja godine. Ona će biti uređena na Žitnjaku, Trnju, Rudešu, Klari, Sesvetama i na Črnomercu.


Radimo na uspostavljanju novih šest reciklažnih dvorišta, ona su u raznim fazama, a do kraja godine bit će otvorena za korištenje građanima obavjestili su iz Holdingu. Gradnja i uređenje dvorišta koštat će 9,7 milijuna kuna, a od tog iznosa Čistoća je osigurala 20 posto, dok će ostatak pokriti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njegov čelnik Sven Müller kazao je da je Zagreb nakon donošenja Plana gospodarenja otpadom već podnio i zahtjev za sufinanciranje nabave i druge komunalne opreme poput kanti za smeće, za što im je na raspolaganju 20-ak milijuna kuna.


Sada se na gradskim ulicama nalazi 2056 kontejnera za papir i karton, 2085 kontejnera za staklo i 356 kontejnera za plastiku. Da taj broj nije dovoljan, smatra Darinko Kosor, čelnik Gradske skupštine.  Treba uvesti skupljanje sortiranog otpada „od vrata do vrata", najprije u gusto naseljenim dijelovima grada, a poslije i na cjelokupnom području jer ne treba očekivati da će većina građana tražiti „zelene otoke" nekoliko kilometara od svog doma, treba početi od toga da svaka veća zgrada ima ispred ulaza sve kontejnere za razvrstavanje otpada kako bi se od građana moglo ozbiljnije tražiti da otpad zaista i razvrstavaju.Građani otpad trenutačno mogu razvrstavati na devet adresa i to na adresama; Gospodska ulica u Stenjevcu, ulaz na odlagalište na Jakuševcu, križanje Gračanske i Kvintičke u Gračanima, Zagorska na Trešnjevci sjever, D. Cesarića u Španskom, Podbrežje, Kajzerica, Prilesje u Maksimiru, Osječka u Dubravi te Jelkovečka u Sesvetama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smeće, grad zagreb, otpad, reciklažna dvorišta