Kultura

NAJAVA: Filharmonija predstavlja 'Cirkus' Charlieja Chaplina u Kinu Europi

Zagrebački će filharmoničari uz pet slavljeničkih projekcija u velikoj dvorani zagrebačkog kina Europe izvoditi originalnu glazbu iz filma nastalog 1928. godine.

Piše: PolitikaPlus

U povodu 125. obljetnice rođenja zvijezde nijemog filma Charlieja Chaplina i stote obljetnice nastanka njegova lika Skitnice, Zagrebačka filharmonija nastupit će 20., 21. i 22. studenoga u Kinu Europi kao glazbena pratnja projekcijama Chaplinova kultnog nijemog filma "Cirkus".

Kako se ističe u najavi, zagrebački će filharmoničari uz pet slavljeničkih projekcija u velikoj dvorani zagrebačkog kina Europe izvoditi originalnu glazbu iz filma nastalog 1928. godine. Orkestrom će ravnati maestro Krešimir Batinić.

"Cirkus" je Chaplinovo kultno djelo i jedna od ponajboljih filmskih komedija, čija je produkcija zapamćena kao jedna od najkontroverznijih u povijesti filma.

Njegov je glavni lik legendarni Skitnica s polucilindrom kojega kao klauna zaposli ravnatelj jednog propalog cirkusa, samo kako bi otkrio da Skitnica može biti smiješan isključivo slučajno.

Chaplin je u filmu glumac, režiser i producent kao i autor originalne glazbe, a sam je izveo i većinu akrobatskih scena, nerijetko s nekoliko stotina ponavljanja. U filmu još glume Al Ernest Garcia, Merna Kennedy, Harry Crocker, George Davis i Henry Bergman.

Osim što se produkcija filma poklopila s Chaplinovim razvodom od Lite Grey te posljedično njegovim financijskim krahom, "Cirkus" je praćen brojnim nevoljama na setu – krađama i urušavanjem scenografije, požarima, uništenjem snimljenih materijala.

U povodu reizdanja filma krajem 1960-tih Chaplin je svoju iznimno hvaljenu glazbu doradio i obogatio uvodnom pjesmom "Swing High Little Girl", koju je sam i izveo, tada već u 79. godini života.

Unatoč nevoljama koje su pratile nastanak filma, zbog kojih je njegovo plasiranje kasnilo osam mjeseci, "Cirkus" je primljen s oduševljenjem, svrstavši se na sedmo mjesto po prihodima u povijesti nijemog filma s više od 3,8 milijuna dolara zarade 1928.

Ujedno je to prvi Chaplinov film nagrađen Akademijinom nagradom Oscar (koja u to vrijeme još nije imala taj naziv) na prvoj ceremoniji dodjele te nagrade 1929., za "svestranost i genij glume, scenarija i režije".

Glumac, scenarist, redatelj, producent i skladatelj smatran jednom od najutjecajnijih i najkreativnijih osoba u povijesti nijemog filma, Chaplin je 1972. primio i počasnog Oscara za životno djelo, te 1973. Oscara za najbolju glazbu u filmu "Svjetla pozornice".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka filharmonija, charlie chaplin, kino europa