Hrvatska

PORUKA PREDSJEDNIKA: Ivo Josipović: Država kao regulator a ne glavni sudionik gospodarskih procesa

'Samo promjena poreznih zakona ili određenih propisa koji se odnose na poticanje ulaganja nisu dovoljna.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Ivo Josipović u utorak je kazao da bi država treba biti tek regulator, a ne glavni sudionik gospodarskih procesa, poručivši izlagačima, posjetiteljima i sudionicima panela na ovogodišnjem međunarodnom sajmu investicijskih projekata za jadransku regiju REXPO Adriatic da su potrebne odlučne i intenzivne reforme cijelog društva.

"Samo promjena poreznih zakona ili određenih propisa koji se odnose na poticanje ulaganja nisu dovoljna. Potrebna nam je i promjena državne uprave, promjena u pravosuđu i promjena organizacije države, odnosna regionalizacija i decentralizacija zemlje. Potrebna je i što veća samoregulacija te da se država izvuče iz gospodarstva i postane tek regulator, a ne glavni sudionik gospodarskog procesa", izjavio je Josipović na početku sajma, koji se u utorak i srijedu održava u Hypo centru u Zagrebu.

U pozdravnom govoru naglasio je i da politika mora biti iznad oportunizma i straha od reformi te da se mora shvatiti da nema vremena za nove kompromise.

"Interes za ulaganja u Hrvatsku postoji, ali rezultatima, unatoč tome što su ohrabrujući u posljednjih godinu dana, nikako ne možemo biti zadovoljni", ustvrdio je Josipović. Dodao je da novi zakoni koji podržavaju investicije jesu dobri ali ne i dovoljni, te da su potrebne ambicioznije mjere i intenzivnije reforme kako bi se osigurali bolji uvjeti za poslovanje i konkurentnost gospodarstva.

"Hrvatskoj su potrebne odlučnije reforme, široki konsenzus i hrabrost za provođenje reformi. To znači da očekujem da u njihovoj realizaciji Vlada bude dosljedna, oporba zrela i odgovorna i da se konstruktivno surađuje da bismo izašli iz začaranog kruga recesije", rekao je Josipović, ponovivši da se strukturne reforme ne mogu provesti preko noći a da su investicije ključan instrument gospodarskog oporavka. Napomenuo je da je na tom tragu strateških promjena i njegova inicijativa za promjenom Ustava.

Kako je istaknuo, Hrvatska je zainteresirana za greenfield investicije, dislociranje proizvodnje i suradnju s pojedinim regijama kojima pripada, te ima što ponuditi na području poljoprivrede, turizma, prehrambene, drvne i tekstilne industrije, ali i u ICT sektoru. Naglasio je također važnost sinergije obrazovanja i gospodarstva.

Treći po redu sajam REXPO Adriatic, u organizaciji tvrtke Expositum, ove godine okupio je više od 1.400 sudionika i 70-ak izlagača iz 30 zemalja, koji će tijekom dva dana predstaviti najbolje investicijske projekte u regiji te pokušati naći partnere u Hrvatskoj.

Prema informacijama od organizatora, najveći su interes ulagači pokazali za turizam, obnovljive izvore energije i zelene projekte.

U sklopu REXPO-a održat će se i niz panela na kojima će stručnjaci raspravljati o aktualnim temama u području investicija.

 

Oliver Kumrić, partner i osnivač sajma REXPO Adriatic

 

Ideja za ovaj sajam sinula je prije nešto više od četiri godine. Razloga je bilo puno, a jedan od povoda bila je izjava predsjednika RH Ive Josipovića koji se upravo bio vratio s turneje po SAD-u, gdje je prisustvovao Clintonovoj globalnoj inicijativi. Novinarima je izjavio da je sreo puno investitora koji znaju za Hrvatsku i željeli bi na njegov poziv doći kako bi istražili investicijske mogućnosti. Tad sam se, kao mladi inženjer, pitao kako bismo se ja i ostali mladi inženjeri mogli sresti s tim investitorima i tako smo došli na ideju organizacije jednog takvog događaja, na kojem bi se na jednom mjestu razmjenjivala iskustva i dogovarali susreti s predstavnicima investicijskih projekata u regiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, država, Ivo Josipović