A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/svemir.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Čovjek prvi put poslao sondu na komet: Ovo je civilizacijski iskorak | Politika+
Tehnologija

ESA: Čovjek prvi put poslao sondu na komet: Ovo je civilizacijski iskorak

'Na kometu smo, vrlo smo sretni.'

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus/Hina

Robot Philae, koji se razdvojio od europskog satelita Rosetta, spustio se u srijedu na komet "67P Čurjumov-Gerasimenko", veliku masu leda i prašine udaljenu oko 510 milijuna kilometara od Zemlje, objavila je Europska svemirska agencija (ESA) iz svoje kontrole leta u Darmstadtu.

"Na kometu smo, vrlo smo sretni", izjavio je Andrea Accomazzo, direktor leta misije Rosetta pri Europskom centru za svemirske operacije (ESOC) u Darmstadtu. "To je veliki korak za čovječanstvo. Mi smo prvi koji smo to učinili i to je ono što će zauvijek ostati", kazao je direktor ESA-e Jean-Jacques Dordain.

Europska svemirska agencija (ESA) koja vodi projekt upisala se time u povijest svemirskog istraživanja jer nijedna misija do sada nije uspjela spustiti letjelicu na komet.

Misija robota teškog oko 100 kilograma je pronaći informacije o izvornim tvarima koje su stvorile Sunčev sustav prije više od 4,5 milijarda godina te informacije o pojavi vode i života na Zemlji. Očekuje se da će nakon slijetanja robot Philae prvo fotografirati neobične pejsaže, duboke jame i visoke ledene šiljke.

Rosetta je na put sa Zemlje krenula prije punih deset godina, a misija je dosad koštala 1,3 milijarde eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

znanost, svemir, sonda, komet, tehnologija