A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zastava-kninska-tvrdjava.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kninska zastava pobjede ne može biti predmet predsjedničke kampanje | Politika+
Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Kninska zastava pobjede ne može biti predmet predsjedničke kampanje

Pobjednička zastava kao njezin simbol, nešto što je sasvim nadstranačko.

Piše: Ante Gugo

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović još jednom je, nogometnim rječnikom rečeno, dobila gol volejom iz vlastitog kaznenog prostora. Rekli bi nogometni fanovi, neobranjivo. Kako bi bi bilo obranjivo kad su joj ga zabili vlastiti igrači? Igrokaz sa zastavom pobjede s Kninske tvrđave pa onda pokušaj opravdavanja toga najprije je nanio štetu Kolindi, a onda je i dodatno uvrijedio predsjedničku kandidatkinju.

 

Čudno je da planeri ovog fijaska nisu ništa naučili iz primjera na Vinkovačkim jesenima, kad nije pozvan nijedan predsjednički kandidat, ali je onda pozdravljena pomoćnica Glavnog tajnika NATO-a. Nakon toga, Kolindina popularnost tjednima je padala. Nije to zaustavila niti promašena ponuda rehabilitacije generala.

 

Popularnost Kolinde Grabar-Kitarović u trenutku objave njezine kandidature bila je izuzetno velika, najviše zato što su građani od nje očekivali da bude nešto sasvim novo na našoj političkoj sceni. U trenutku je svojom pojavom uspjela mobilizirati one koji su predsjedniku Josipoviću zamjerali premalu kritičnost prema aktualnoj Vladi i nesklonost isticanju tema s nacionalnim predznakom. Od nje se očekivalo da iskustvo i sposobnost stečene u diplomaciji i službi u najjačem vojno-političkom savezu na svijetu prenese i u Hrvatsku, ali i da u njezinoj politici predznak nacionalnog bude jače prisutan.  

 

Nažalost, hrvatski birači zanemarili su sasvim malu, ali vrlo značajnu pojedinost. Gospođa Grabar-Kitarović tijekom službe u NATO-u nije se morala zamarati nemaštovitim suradnicima koji su skloni ozbiljnu političku kampanju zamjeniti jeftinim igrokazom. Predsjednička kandidatkinja HDZ-a doživjela je još jedan nizak udarac iz vlastitih redova. Kninska gradonačelnica Josipa Rimac darovala joj je pobjedničku zastavu s Kninske tvrđave. Umjesto oduševljenja svekolike javnosti takvim činom, mlada gradonačelnica suočila se s grubim činjenicama koje odzvanjaju državom

 

Oluja je, a onda i pobjednička zastava kao njezin simbol, nešto što je sasvim nadstranačko. To je nešto što se nikad i nikako ne smije spustiti na razinu jeftinog politikantstva i čime se ne smiju kupovati postotci popularnosti kod birača. 

Domovinski rat svetinja je koju nema pravo sebi prisvajati nijedan pojedinac, nijedna stranka i nijedna politička opcija ili koalicija. Pristati na to da Domovinski rat sebi prisvoji bilo koja politička stranka ili opcija znači pristati na teoriju nositelja velikosrpske politike po kojoj je agresija na Hrvatsku u stvari bila intervencija JNA protiv HDZ-ovih falangi. Pristati na to da Domovinski rat pripadne jednoj stranci ili političkoj opciji znači obezvrijediti žrtve svih koje nisu pripadali onoj stranci koja svojata najsvjetliji dio hrvatske povijesti.

 

Šutke gledati kako netko privatiziranjem i svojatanjem obezvrjeđuje Domovinski rat značilo bi iskazati nepoštovanje prema četiri godine nastanka samostalne i suverene hrvatske države, u čije je temelje ugrađeno više od 15.000 života.

 

Kad je ipak shvatila što je napravila davanjem zastave Kolindi, a i kad je valjda predsjednička kandidatkinja shvatila što je napravila primivši takav dar, došlo je do korektivnog opisa ovog događaja. Tako smo imali priliku čuti naknadno objašnjenje gradonačelnice Rimac da je riječ o simboličnoj zastavi, jer je od Oluje do danas zbog sasvim jasnih razloga promijenjeno više od 200 takvih zastava. Osobno sam to shvatio kao da je Josipa Kolindi rekla da primi na dar dijamantnu ogrlicu dajući joj nisku od stakalaca.

 

Jasno je da gradonačelnica Josipa Rimac kao članica vodstva HDZ-a ima pravo dati dar svojoj stranačkoj kolegici. Međutim, zastava s Kninske tvrđave sasvim je izvan kategorije onih predmeta koji mogu biti predmetom stranačkih iskaza naklonosti. Oluja je, a onda i pobjednička zastava kao njezin simbol, nešto što je sasvim nadstranačko. To je nešto što se nikad i nikako ne smije spustiti na razinu jeftinog politikantstva i čime se ne smiju kupovati postotci popularnosti kod birača.

 

Jedna osoba koja je objavila predsjedničku kandidaturu dobila je zastavu na dar. Ostali nisu. Što ako ne pobjedi ona koja je zastavu dobila? Hoće li to značiti da narod ne voli one koji su na dar dobili simboličnu pobjedničku zastavu? Strah me i pomisliti kakvi bi se sve zaključci mogli isplesti u nastavku. Baš zato da se to ne bi dogodilo, Oluja i njezini simboli moraju ostati svetinje koje ne smiju biti predmetom političkih nadmetanja i politikantskih nadmudrivanja.

 

Kad malo bolje razmislim, sjetim se stare narodne mudrosti koja kaže da jednom možeš pogriješiti slučajno, drugi put može biti nezgodna slučajnost, ali kad treći put napraviš istu pogrešku, onda nešto ne valja ili ti netko podmeće. Vinkovačke jeseni, generali, pa sad i zastava s Kninske tvrđave više su nego dovoljni razlozi da Kolinda ozbiljno razmisli o tome tko joj i kako planira kampanju. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gugo, josipa rimac, zastava, knin, kolinda grabar kitarović