A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-parl-strasbourg-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tonino Picula i Andrej Plenković za raspravu i rezoluciju o osudi Šešelja | Politika+
Hrvatska

INICIJATIVA: Tonino Picula i Andrej Plenković za raspravu i rezoluciju o osudi Šešelja

Ta bi rezolulcija govorila o nastavku politke proširenja, ali s pojačanom odgovornošću država da suzbiju politike koje bi mogle dovesti do novih sukoba..

Piše: P/H

 Zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula (SDP) izjavio je u utorak kako je spreman pokrenuti u Odboru za vanjsku politiku raspravu o rezoluciji kojom bi se poručila da je neprihvatljiva ratno-huškačka retorika kojom se posljednjih nekoliko dana služi osumnjičeni ratni zločinac Vojislav Šešelj.

 

Picula je rekao da postoji nekoliko inicijativa koje dolaze od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu te da je on "spreman vrlo skoro, prihvaćajući inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića i pozdravljajući je, otvoriti raspravu na Odobru o usvajanju rezolucije".

 

"Ta bi rezolulcija govorila o nastavku politke proširenja, ali s pojačanom odgovornošću država da suzbiju politike koje bi mogle dovesti do novih sukoba na zapadnom Balkanu, upravo svjesni činjenice, pogotovo na današnji dan prisjećajući se stradanja Vukovara i Škabrnje, da je ta politika pridonijela nevjerojatnom zlu, materijalnom razaranju, ubijanju ljudi. Stoga bi trebalo dobro pripaziti da se pojedinačna patologija, a svjedoci smo Šelješevih istupa, u nekim poremećinim odnosima, ne pretvori u patoligizaciju cijelih društava. Hrvatska bi, s obzirom na svoju nedavnu prošlost trebala biti izimno oprezna, a u Europskoj uniji imamo imamo jedan forum kao što je Europski parlament da te stvari na vrijeme prodiskutiramo", rekao je Picula.

 

Zastupnik Andrej Plenković (HDZ) je najavio da Europska pučka stranka (EPP) na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu sljedeći tjedan planira predložiti rezoluciju kojom bi se osudilo ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja nakon njegova puštanja na privremenu slobodu.

 

Plenković je rekao da su on i zastupnici Dubravka Šuica (HDZ) i Davor Stier (HDZ) dobili potporu na klubu zastupnika EPP-a da se u hitnu proceduru uputi takav prijedlog rezolucije te da su o tome razgovorali i s povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, "kako bi i on, koji će uskoro posjetiti Srbiju, bio senzibiliziran na tu temu"

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, tonino picula, hdz