A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policija-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebački činovnik, inspektor i načelnik iz MUP-a u zatvoru | Politika+
Zagreb

ZBOG MITA: Zagrebački činovnik, inspektor i načelnik iz MUP-a u zatvoru

Tražio mito od vlasnika zgrade koju je grad trebao unajmiti za potrebe dječjeg vrtića?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Suradnik nedavno uhićenog zagrebačkog pročelnika Ivice Lovrića, Nenad Kovačević, završio je u istražnom zatvoru zbog sumnje da je s dvojicom također pritvorenih MUP-ovih stručnjaka za zaštitu od požara, Božom Ljubičićem i Davorom Jurićem, ali i još dvojicom osumnjičenika, tražio mito od vlasnika zgrade koju je grad trebao unajmiti za potrebe dječjeg vrtića.

U Uskoku koji je protiv petorice osumnjičenih pokrenuo istragu, a protiv četvorice zatražio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanje nedjela, sumnjaju da bi vlasnik zgrade, tijekom pet godina na koliko je trebao potpisati ugovor s gradom, morao platiti više od 100 tisuća eura mita.

Neslužbeno se doznaje da je upravo vlasnik zgrade cijeli slučaj prijavio Uskoku koji je osumnjičenike više mjeseci nadzirao i pratio te ih u konačnici osumnjičio za primanje mita, trgovanje utjecajem te pomaganje u tom nedjelu.

Iz službenog priopćenja, u kojem se ne navode imena osumnjičenih već samo njihove funkcije, proizlazi da je Kovačević kao viši stručni suradnik za pripremu i obradu dokumentacije u Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba tijekom 2013. i 2014. vlasniku zgrade ponudio da će mu osigurati sklapanje ugovora o petogodišnjem unajmljivanju zgrade za potrebe dječjeg vrtića, s time da će dogovorena cijena najma iznositi osam eura po metru kvadratnom te još dva eura po metru kvadratnom pripadajućeg zemljišta. No, uvjet je navodno bio da euro po 'kvadratu' zemljišta, odnosno 1.750 eura mjesečno, plaća njemu i "drugim zasada nepoznatim službenim osobama Grada Zagreba".

Osim toga vlasnik je za prvu godinu trajanja ugovora navodno trebao plati 20.000 eura unaprijed.

Uz gradske službenike novac su od vlasnika zgrade pokušali izvući i prilikom izrade atesta i elaborata potrebnih za prenamjenu objekta.

Za izradu elaborata zaštite od požara angažirana je tvrtka jedinog osumnjičenika koji nije završio u Remetincu, a koji je nakon što je MUP-ov inspektor zaštite od požara Božo Ljubičić utvrdio nepravilnosti od vlasnika zatražio tisuću eura kako bi iskoristio poznanstvo s Ljubičićem i načelnikom Inspektorata za zaštitu od požara MUP-a Davorom Jurićem te na njih utjecao da se izmijeni zapisnik.

Nakon što je predmet dodijeljen drugom inspektoru, od vlasnika zgrade zatražio je još 2.500 eura za sačinjavanje pozitivnog zapisnika i pribavljanje ostale dokumentacije, no on na to nije pristao dok ne dobije dogovorenu dokumentaciju, tako da je 1.000 eura, prema Uskokovim tvrdnjama, osigurao trećeokrivljeni Marko Vučićević.

Kada je dobio novac posrednik je navodno otišao u MUP-ov inspektorat te Ljubičiću i Juriću predao po 500 eura.

Nakon pribavljanja dokumentacije Vukičević je 3. rujna 2014. u nadležnom Gradskom uredu preuzeo dozvolu o promjeni namjene i uporabi objekta i predao je posredniku koji se istog dana sastao s vlasnikom zgrade od kojega je dobio 2.500 eura, od čega je tisuću navodno vratio Vučićeviću, a 1.5000 eura zadržao za sebe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zatvor, mito, zagreb