Burze

TRŽIŠTA: Na svjetskim burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1 posto, na 17.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.712 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, što se zahvaljuje neočekivanoj odluci kineskih monetarnih vlasti o smanjenju kamata, dok je Europska središnja banka poručila da će učiniti sve što je potrebno kako bi potaknula rast gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1 posto, na 17.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.712 bodova. To je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine.

Sve do petka na svjetskim se burzama trgovalo vrlo oprezno zbog niza izvješća koja ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. No, u petak su cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući središnjim bankama Kine i eurozone.

Tog su dana kineske monetarne vlasti neočekivano smanjile kamatne stope po prvi puta nakon više od dvije godine, nastojeći na taj način potaknuti rast gospodarstva.

Referentna kamata na jednogodišnje kredite smanjena je za 0,40 postotnih bodova, na 5,60 posto, a kamata na jednogodišnje depozite za 0,25 postotnih bodova, na 2,75 posto.

Potez kineske središnje banke uslijedio je nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

"Potez kineske središnje banke doista je iznenadio tržišta, jer se banka dosad suzdržavala od smanjenja kamata plašeći se napuhavanja kreditne aktivnosti. Stoga taj potez pokazuje koliko su monetarne vlasti zabrinute zbog slabljenja gospodarskih izgleda", kaže Andrea Tueni, trgovac u Saxo banci.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi poručio je, pak, u petak da se izuzetno niska stopa inflacije u eurozoni mora brzo povećati bilo kojim raspoloživim sredstvima, te da će središnja banka povećati iznose i brzinu programa kupnje imovine ako to bude potrebno.

Na taj bi se način, naime, trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva te suzbiti deflacijske prijetnje.

"Draghi je poručio da je nužna brza reakcija kako bi se zaustavio pad stope inflacije. Tržište dionica raste jer ulagači očekuju da bi već u prosincu ECB mogla najaviti kupnju državnih obveznica", kaže Vincenzo Longo, strateg u tvrtki IG.

Stoga su na europskim burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,4 posto, na 6.750 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 5,2 posto, na 9.732 boda, a pariški CAC 3,5 posto, na 4.347 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 17.357 bodova, što je njegov prvi pad u pet tjedana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze