Burze

SURADNJA: Sporazum burzi u Zagrebu i Beču o distribuciji podataka

Time Zagrebačka burza postaje dio mreže preko koje međunarodni klijenti dobivaju informacije s 13 tržišta preko jednog sučelja.

Piše: PolitikaPlus/hina

Zagrebačka i Bečka burza potpisale su sporazum o suradnji na području distribucije podataka, čime je Bečka burza proširila svoju mrežu distribucije podataka na još jedno rastuće tržište s područja Srednje i Istočne Europe, a Zagrebačka burza dobila pouzdanog partnera za distribuciju svojih podataka, izvijestili su u ponedjeljak sa Zagrebačke burze.

 

Temeljem potpisanog sporazuma, od slijedeće godine distributeri podataka koji su klijenti Bečke burze moći će preuzimati trgovinske podatke društava uvrštenih na Zagrebačku burzu u stvarnom vremenu. Time Zagrebačka burza postaje dio mreže preko koje međunarodni klijenti dobivaju informacije s 13 tržišta preko jednog sučelja. Za lokalna tržišta, pa tako i Zagrebačku burzu, ovakva suradnja donosi veću razinu transparentnosti i međunarodnu prepoznatljivost, ističu s burze u Zagrebu.

 

"Naša suradnja omogućuje Zagrebačkoj burzi korištenje međunarodne baze klijenata i suvremenu tehničku infrastrukturu Bečke burze za distribuciju svojih podataka. Kada se radi o distribuciji podataka, važno je reći da značajan udio od 43 posto svih distributera podataka i krajnjih korisnika dolazi iz SAD-a ili Velike Britanije", pojašnjava član uprave Bečke burze Michael Buhl. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić pak ističe da je ova suradnja "u skladu s dugoročnim ciljevima Zagrebačke burze, a to su promocija povećanje vidljivosti domaćeg i regionalnog tržišta kapitala te olakšavanje pristupa stranim ulagateljima. Širenje i internacionalizacija baze ulagatelja nešto je čemu težimo i nadamo se kako će ova suradnja imati pozitivne učinke na likvidnost, jedan od naših najvećih izazova".

 

Bečka burza posljednjih se godina pozicionirala kao središnje mjesto distribucije podataka za Srednju i Istočnu Europu. Osim distribucije podataka o cijenama s burzi članica CEE Stock Exchange Group (Beč, Budimpešta, Ljubljana, Prag), Bečka burza distribuira i podatke o cijenama na burzama u Banja Luci, Beogradu, Makedoniji, Crnoj Gori, a od sljedeće godine i podatke sa Zagrebačke burze.

 

Prošle godine Bečka burza po prvi je put sklopila sporazum o suradnji i s azijskim partnerom, Kazahstanskom burzom. Klijente Bečke burze po pitanju distribucije podataka čini oko 240 uglavnom međunarodnih distributera, od kojih ih je 24 posto iz Velike Britanije, 19 posto iz SAD-a, 14 posto iz Njemačke, a 10 posto iz Austrije, navode sa Zagrebačke burze.

 

Bečka burza u stopostotnom je vlasništvu CEE Stock Exchange Group (CEESEG), koja uključuje i burze u Budimpešti, Ljubljani i Pragu. CEE Stock Exchange Group najveća je burzovna grupacija u regiji, a uz ove četiri burze, CEESEG upravlja i s tri robne burze, drži udjele u pet klirinških sustava (CCP) te dva središnja depozitorija vrijednosnih papira (CSD).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BEČKA BURZA, SPORAZUM, ZAGREBAČKA BURZA, BURZA, BEČKA, BEČ, ZAGREB