Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu se obaraju novi rekordi, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine jer ulagači očekuju daljnje ublažavanje monetarne politike u Kini i eurozoni.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine jer ulagači očekuju daljnje ublažavanje monetarne politike u Kini i eurozoni, dok se zbog pada cijena nafte energetski sektor našao pod pritiskom.

 

Dow Jones ojačao je 7 bodova, ili 0,04 posto, na 17.817 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 2.069 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 4.754 boda. Nove rekordne razine S&P 500 i Dow Jones indeksa ponajviše se zahvaljuju uvjerenju ulagača da će kineska središnja banka nastaviti ublažavati monetarnu politiku, nakon što je u petak neočekivano smanjila kamatne stope po prvi puta nakon više od dvije godine. Na taj način nastoji potaknuti kreditiranje i rast uspavanog gospodarstva te suzbiti deflacijske prijetnje.

 

„Obično se kamate ne smanjuju jednokratno, ovo bi mogao biti prvi u nizu rezova. Pitanje je koliko će kineske monetarne vlasti morati smanjiti cijenu novca dok ta politika ne počne djelovati na gospodarstvo“, kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners. S jedne strane, tržište gubi podršku američke središnje banke koja je nedavno ukinula programe kupnje obveznica i koja iduće godine planira povećati kamate. No, s druge strane, od kineske, japanske i europske središnje banke očekuje se, zbog slabosti tamošnjih gospodarstava, daljnje ublažavanje monetarne politike, što bi trebalo pružiti podršku tržištu kapitala.

 

Na tržište trenutačno pozitivno utječe i sezonski faktor, s obzirom da na kraju tromjesečja i godine cijene dionica u pravilu rastu 'zbog uljepšavanja' portfelja. U to vrijeme, naime, menadžeri fondova kupuju dionice koje imaju iza sebe najbolje pokazatelje, dok prodaju one kojima su cijene pale.

 

„Na kraju tromjesečja i godine stići će impuls za kupnju dionica“, kaže Brian Battle. No, ulagači su oprezni jer je veliko pitanje mogu li cijene dionica još znatnije porasti, s obzirom na rekordne razine S&P 500 i Dow Jones indeksa. Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo 5,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,4 milijarde. Mršav obujam posljedica je i toga što je u četvrtak Dan zahvalnosti, kada se u SAD-u neće raditi, dok će se u petak na burzama raditi skraćeno.

 

Među najvećim gubitnicima, s padom od 1 posto, jučer se našao energetski sektor, zbog daljnjeg pada cijena nafte uoči sjednice OPEC-a na kojoj će se odlučivati o proizvodnji nafte. Oštro je, više od 1 posto, pao i telekomunikacijski sektor. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,54 posto, na 9.785 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 4.368 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,31 posto, na 6.729 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, dax, svjetske burze