Crna kronika

UVJETI HAAGA: Haag objavio tajni aneks s četiri uvjeta za Vojislava Šešelja, da li je Šešelj to prekršio?

Haški sud objavio uvjete pod kojima je pustio Šešelja. Saznajemo kako uvjeti glase.

Piše: PolitikaPlus/hina

Optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj ne smije ni na koji način stupiti u kontakt sa žrtvama i svjedocima niti na njih utjecati, ne smije ometati pravdu i mora se odazvati pozivu Haškoga suda, objavio je u utorak Međunarodni Haški sud.

 

Šešelj je po dolasku u Srbiju morao i predati putovnicu, a ICTY je pozvao vlasti Republike Srbije da mu ne izdaju novu putovnicu koja bi mu omogućila putovanje bez dopuštenja suda, kaže se u jednoj od točaka uvjeta privremenog puštanja s kojih je ICTY u utorak skinuo oznaku tajnosti. Ostale se točke odnose na pojedinosti njegova puštanja na privremenu slobodu i transfera do Srbije. Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji pustio je prije gotovo tri tjedna Šešelja koji je navodno teško bolestan.

 

Šešelj je odmah po dolasku u Srbiju počeo javno nastupati na što je reagirala i Hrvatska, a i glavni tužitelj ICTY-ja. Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz izjavio je prošlu srijedu u intervjuu kako razumije frustracije ljudi koje svojim nastupima izaziva haaški optuženik Vojislav Šešelj nakon privremenog puštanja na slobodu, ali naglašava da je njegov slučaj potpuno u rukama sudskog vijeća.

 

Hrvatski sabor usuglasio je u utorak tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje iz haaškog zatvora ratnog zločinca Vojislava Šešelja i traži povlačenje takve odluke, ali još se ne zna hoće li deklaraciju donijeti prije četvrtka kada o toj temi na poticaj hrvatskih europarlamentaraca raspravlja Europski parlament. Haaški sud je pustio Šešelja na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i bez presude nakon 11 i pol godina pritvora pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine.

 

Međutim, bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann izjavila je nedavno da presuda protiv Šešelja postoji, da je ona već napisana ali ne i objavljena. "Presuda je već napisana, a nitko ne želi reći kakva je. Šešelj nije tako bolestan da ne bi mogao slušati njeno čitanje", kazala je Hartmann. Šešelj se dragovoljno predao Haaškom sudu u veljači 2003. Nakon suđenja koje je počelo krajem 2007. presuda je trebala biti izrečena 30. listopada 2013., ali je njeno donošenje odgođeno nakon što je Tribunal usvojio Šešeljev zahtjev za izuzeće suca Frederika Harhoffa zbog pristranosti.

 

Od tada traje upoznavanje novog, senegalskog suca Mandiaye Nianga s predmetom, a predsjednik suda Theodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. kada bi trebalo početi vijećanje o presudi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojislav šešelj, haag