Crna kronika

STAV: Theodor Meron: Vojislavu Šešelju se nepotrebno pridaje prevelika pozornost

Na pitanje kako je moguće da Šešelj na slobodi istupa na način na koji to čini, predsjednik ICTY-a je podsjetio kako se taj haaški optuženik nalazi u Srbiji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron ocijenio je u četvrtak u Sarajevu kako se istupima i provokacijama optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pozornost, a istodobno je istaknuo kako bi o njegovu ponašanju trebale povesti računa prije svega vlasti Srbije, gdje trenutačno boravi.

"Mislim da mediji previše govore o Šešelju dajući mu publicitet kojega ne zaslužuje", istaknuo je Meron ironično konstatirajući kako je Šešelj vjerojatno neobično sretan jer se o njemu postavljaju tako brojna pitanja.

Na pitanje kako je moguće da Šešelj na slobodi istupa na način na koji to čini, predsjednik ICTY-a je podsjetio kako se taj haaški optuženik nalazi u Srbiji.

"Ja se u to ne mogu miješati, a Srbija je suverena zemlja koja treba regulirati te odnose i njegove javne istupe", izjavio je Meron, koji se nalazi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, odgovarajući na opetovana nastojanja novinara da dobiju njegov komentar o "slučaju Šešelj", koji je izazvao brojne reakcije.

Meron je konstatirao kako u cijelom slučaju "postoje brojni nesporazumi".

Objasnio je kako je raspravno vijeće ICTY-a odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu donijelo isključivo na temelju humanitarnih razloga odnosno zbog njegove teške bolesti.

"Raspravno je vijeće imalo ovlasti donijeti takvu odluku, a tužitelj Tribunala na tu se odluku nije žalio pa ta odluka (o privremenom oslobađanju) nikada nije ni dospjela do prizivnog vijeća ICTY-a", kazao je Meron.

"Vrlo je važno zbog vladavine prava poštovati odluke koje donose suci, a posebice one koje se tiču humanitarnih razloga", kazao je Meron dodajući kako se kao predsjednik suda ne može miješati u odluke raspravnog vijeća niti u njegovu komunikaciju s Tužiteljstvom ICTY-a koje je, kako je istaknuo, imalo i mogućnost i pravo dobiti uvid u svu medicinsku dokumentaciju koja je bila temelj za Šešeljevo privremeno oslobađanje.

Činjenicu da će o "slučaju Šešelj" danas raspravljati Europski parlament, a vjerojatno će se se uskoro naći i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, Meron nije posebice komentirao.

"Ako će se raspravljati, neka se raspravlja. Nema se što kriti i veoma je dobro biti transparentan u svim stvarima. Ne smeta mi postavljanje bilo kakvih pitanja", kazao je Meron.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojislav šešelj, Theodor Meron