A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-333.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gotovina, Ademi, Kotromanović na Dinari obilježili 20. godišnjicu ključne akcije Zima '94. | Politika+
Hrvatska

DOMOVINSKI RAT: Gotovina, Ademi, Kotromanović na Dinari obilježili 20. godišnjicu ključne akcije Zima '94.

Bez Domovinskog rata danas ne bi bilo ništa, poručio je Gotovina.

Piše: PolitikaPlus/Slobodna Dalmacija

Danas je na Dinari u organizaciji Udruge veterana 126. brigade obilježena 20. obljetnica vojne operacije Zima '94. Svečanosti je nazočilo oko 200 pripadnika hrvatskih postrojbi koje su sudjelovale u ovoj operaciji među kojima prvi put general Ante Gotovina pod čijim je zapovjedništvom operacija provedena, piše Slobodna Dalmacija.

Svečanost je počela prisjećanjem na poginule suborce i sve branitelje Domovinskog rata. Njima u čast ispred kapele sv. Jakova položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili general Rahim Ademi kao osobni izaslanik predsjednika Ive Josipovića, obitelji poginulih branitelja, vijenac Ministarstva obrane položili su ministar Ante Kotromanović, general Ante Gotovina i pukovnik Ivan Jenjić, vijenac Splitsko-dalmatinske županije i gradova i općina Cetinske krajine položili su dožupan Luka Brčić i načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, a još su položeni vijenci Ministarstva branitelja, veterana 126. brigade, 2. bojne 4. gardijske brigade, HVO Livna i drugi.


'Danas možemo reći da Domovinski rat pripada povijesti, ali njegovo mjesto u povijesti su temelji hrvatske državnosti. Bez Domovinskog rata danas ne bi bilo ništa. Danas svu svoju energiju, optimizam i čvrst karakter moramo usmjeriti prema budućnosti. Da bismo imali sigurno, gospodarski jaku i socijalno pravednu državu. Eto, to je naša zadaća danas i u tom smjeru trebamo ići. Uvjeren sam da za to imamo sve uvjete.'

Na prigodnoj svečanosti o operaciji Zima '94. govorio je general Rahim Ademi, prvi suradnik generala Gotovine.

"Zima je bila Oluja nad Olujama. Upravo ova velika operacija osigurala je uvjete za konačni vojni poraz Srba i oslobođenje Hrvatske", kazao je Ademi i dodao: "Za ove naše operacije nismo imali razumijevanja u Glavnom stožeru iz kojega su nas optuživali da vodimo privatni rat. Jedini koji nam je davao potporu bio je ministar Gojko Šušak držeći našu stranu kod predsjednika Tuđmana. "

Trojici pripadnika 126. brigade koji su sudjelovali u operaciji Zima '94. general Ademi uručio je odlikovanja kojima ih je odlikovao predsjednik Ivo Josipović. Željko Tadić, Ivan Čajić i Ivan Dadić odikovani su Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.

Predsjednik Udruge veterana 126. brigade uručio je posebno priznanje Jozi Vukoviću za iznimni pothvat tijekom operacije Zima '94.

Nakon službenog dijela obilježavanja 20. obljetnice operacije Zima '94. general Ante Gotovina u prigodnom obraćanju okupljenim suborcima među ostalim je rekao: "Na putu ovamo vidio sam raskrižje dvaju puteva s putokazom "Vamo" i "Tamo". Na tom mjestu mi je prije 20 godine, pred sami početak operacije, tadašnji zapovjednik ovoga pravca, a današnji ministar obrane Ante Kotromanović podnio prijavak. Ali tada nije bilo "Vamo" ili "Tamo" već onamo gdje je trebalo krenuti, prema našim ciljevima. Združenim snagama HV i pridodatim HVO operacijom Zima '94. obranili smo od sloma Bihać i stvorili pretpostavke za slom srpskog agresora i kraj rata. I u tome smo uspjeli.

Danas možemo reći da Domovinski rat pripada povijesti, ali njegovo mjesto u povijesti su temelji hrvatske državnosti. Bez Domovinskog rata danas ne bi bilo ništa. Danas svu svoju energiju, optimizam i čvrst karakter moramo usmjeriti prema budućnosti. Da bismo imali sigurno, gospodarski jaku i socijalno pravednu državu. Eto, to je naša zadaća danas i u tom smjeru trebamo ići. Uvjeren sam da za to imamo sve uvjete.", piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zima 94., ante kotromanović, rahim ademi, ante gotovina, domovinski rat