Zagreb

JASNO I GLASNO: Stranka ZA GRAD: NE prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2015.

Stranka ZA GRAD poziva zastupnike Gradske skupštine da ne podrže prijedlog proračuna.

Piše: PolitikaPlus

Stranka ZA GRAD poziva zastupnike Gradske skupštine da ne podrže prijedlog proračuna koji bi se trebao naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice. Naime, prema aktualnom prijedlogu režu se izdaci za planiranje i razvoj grada, obrazovanje, socijalnu zaštitu te za mjesnu samoupravu, dok se istovremeno povećavaju rashodi za ured gradonačelnika, stručnu službu Gradske skupštine, ali i rashodi za plaće i doprinose u cijeloj gradskoj upravi!

 

Činjenica da je Vlada posljednjim izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o financiranju lokalne samouprave znatno smanjila dotok sredstava u gradski proračun, navela je gradsku upravu na bolne rezove, ali ne i za nju samu. Umjesto racionalizacije i rezanja troškova pozamašne gradske birokracije udara se na obrazovanje, kulturu i gradske četvrti. Tako su najveći gubitnici u proračunu - s rezovima većim od deset posto - strategijsko planiranje i razvoj grada, osnovno i srednje školstvo, socijalna zaštita i osobe s invaliditetom, kao i mjesna samouprava. Zato će se rashodi za ured gradonačelnika, stručnu službu Gradske skupštine, ali i oni za plaće i doprinose u cijeloj gradskoj upravi  u 2015. povećati.

 

“Proračun za 2015. smanjen je za nešto manje od sedam posto u odnosu na 2014. Međutim, malo dublja analiza pojedinih glava proračuna otkriva koji su zapravo prioriteti ove gradske uprave. Smatramo krajnje neumjesnim i neprihvatljivim na račun škola, ugroženih socijalnih skupina i mjesne samouprave povećavati rashode za plaće, posebno u godini velikih obećanja za racionalizacijom broja zaposlenih u gradskim službama. Nažalost, smanjivanje sredstava od strane nekog trećeg koristi se kao alibi za vlastitu neučinkovitost i rastrošnost”, izjavila je Iva Kvakić, supredsjednica stranke.

 

U stranci koja se zalaže za participaciju i suodlučivanje također smatraju neprihvatljivim dodatno smanjivanje budžeta gradskih četvrti koje raspolažu već i sada mizernim sredstvima. Prema prijedlogu proračuna ona su manja za 12 posto. Suma proračuna svih 17 gradskih četvrti iznosi nešto više od 200 milijuna kuna, dok je proračun ureda gradonačelnika 117 milijuna kuna.

 

“Smiješno je da je budžet četvrti poput GČ Donji grad, u kojoj živi 37 tisuća ljudi, manji od stavke za informiranje javnosti pri uredu gradonačelnika. Izdvajanja za mjesnu samoupravu čine svega 3% gradskog proračuna i njihovo dodatno smanjivanje dovodi u pitanje njezinu svrhu i postojanje, izjavio je Ivan Zelenić, koordinator vijećnika stranke ZA GRAD.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, zagreb, za grad