A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davor-bernardic-102c.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Davor Bernardić: Novi proračun - udar na siromašne umirovljenike | Politika+
Zagreb

SDP ZAGREB: Davor Bernardić: Novi proračun - udar na siromašne umirovljenike

'Umirovljenici neka plate skuplji starački dom, a neće se više moći voziti ZET-om besplatno.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić ocijenio je u ponedjeljak prijedlog novog zagrebačkog proračuna, koji će se u utorak naći na sjednici Gradske skupštine u prvom čitanju, udarom na siromašne umirovljenike.

"Umirovljenici neka plate skuplji starački dom, a neće se više moći voziti ZET-om besplatno", upozorio je Bernardić na konferenciji za novinare. Grad mora napraviti sve da zaštiti siromašne, bolesne i stare, a istovremeno i za one koji stvaraju prihode, izvoze i otvaraju radna mjesta.

Bernardić ističe da treba povećati gradske prihode. SDP je već predložio osnivanje tvrtke Energo Zagreb, koja bi povećala prihode za oko pola milijarde kuna, a predlažu i da Zagreb krene u energetsku obnovu zgrada i obiteljskih kuća, te počne koristiti gradsku imovinu od koje se sada ne ostvaruje nikakav prihod, već gomilaju gubici.

Najavio je da će se na sjednici naći i nagodba s jednom slastičarnicom u Jurišićevoj ulici, veća od milijun kuna. "Ta pravna osoba deset godina nije platila niti jedan račun, a sada Grad Zagreb nudi nagodbu", kaže Bernardić i pita kakva je to poruka ostalima koji uredno plaćaju najam, režije, poreze i radnike.

Zbog toga ne čudi da Zagreb, s jedne strane, ima tri milijarde kuna nenaplaćenih potraživanja, a s druge strane je "dužan ko' Grčka", kaže Bernardić.

Cijene komunalnih usluga ne smiju se povećavati jer Zagrepčani plaćaju najskuplje režije u jugoistočnoj Europi, najveći prirez i najveći dug. Zbog toga je Zagreb "apsolutni prvak" po odlascima mladih u inozemstvo.

"Čemu da se raduje mladi čovjek u Zagrebu - šatoru na Trgu, vodoskoku, rupi, vrtiću bez grijanja, školi u tri smjene... Znate li nekoga iz Pariza, Londona ili Praga da želi doći živjeti u Zagreb, a koliko ljudi iz Zagreba želi otići u te gradove...", rekao je.

Bernardić je poručio kako za preokretanje trendova još nije prekasno, ali treba imati srca i razuma. SDP već tri godine poziva Gradsku upravu da ne stvara nova zaduženja i ne ponaša se po obrascu "potroši, pa misli što ćeš sutra", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, zagreb, Davor Bernardić