Mojbiz

REAKCIJE: Boris Lalovac zadovoljan s kojom je većinom donesen proračun

Tako smatramo i da je ovaj proračun OK i glasovali smo 'za', objasnio je Kerum.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar financija Boris Lalovac izrazio je u utorak zadovoljstvo činjenicom da je saborska većina od 85 zastupnika prihvatila državni proračun za 2015.

"Radit ću svim srcem da proračun bude ovakav kakav je donesen", kazao je Lalovac novinarima u Hrvatskom saboru, a uvjeren je da je moguće ostvariti i niži deficit od planiranog.

"Pokazali smo sada, u rujnu, da smo s izvršenjem deficita negdje na 9,8 milijardi, što znači da se može, da možemo biti s deficitom ispod. Ne vjerujem da ćemo ove godine doseći deficit koji smo planirali, vjerujem da ćemo biti ispod 12 milijardi. Ako ove godine budemo imali izvršenje ispod 12 milijardi, ne vidim da ne možemo to ostvariti i 2015.", rekao je Lalovac.

Nije znao odgovoriti s koje je stavke unutar razdjela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uzeto 880 tisuća kuna, za koliko su amandmanom Vlade povećana davanja za programe obrazovanja nacionalnih manjina.

"To su u Ministarstvu unutar sebe raspoređivali. Ne znam ni zašto su smanjivali tu stavku, to pitajte ministra znanosti", poručio je Lalovac.

Nije želio nagađati ni zašto su proračun, uz zastupnike vladajuće koalicije i nacionalnih manjina te nezavisnih Marine Lovrić Merzel i Damira Kajina, podržali i HGS-ovi Željko Kerum i Nevenka Bečić.

"Ne znam, tu sam za tehnička pitanja, a za ostalo pitajte kolege", rekao je Lalovac.

Odbio je komentirati i optužbe da se trgovalo s HGS-om i manjinama, ističući kako mu je bitno samo izvršenje proračuna u planiranim okvirima i predstavljanje održivog proračuna u Bruxellesu.

Željko Kerum tvrdi da nije bilo trgovanja glasovima.

"Svatko ima pravo glasovati onako kako misli da je najbolje. HGS i ja kao predsjednik stranke i saborski zastupnik i moja sestra glasovali smo 'za'", rekao je Kerum.

Na pitanje jesu li mu vladajući što ponudili za podršku proračunu, odgovorio je protupitanjem: "A što će mi ponuditi?".

"Vi novinari uvijek tražite senzaciju. Ako mislite da je ima, svak sebe gleda. Ne znam što bi bilo drugačije i da nismo glasovali 'za'", kazao je Kerum.

Iako je dvoje zastupnika HGS-a u Sabor ušlo na koalicijskoj listi s HDZ-om, Kerum tumači da je HGS i u Splitu u oporbi, ali da podržava sve dokumente za koje misli da će donijeti dobrobit gradu.

"Tako smatramo i da je ovaj proračun OK i glasovali smo 'za'", objasnio je Kerum.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

boris lalovac, proračun