Zagreb

NOVI PRORAČUN: Mirna Šitum: Za zdravstvo u gradu Zagrebu manje 33 milijuna kuna

'Kvaliteta zdravstvene zaštite u smislu smanjenja broja zaposlenih se neće umanjiti.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum rekla je u utorak da je, zbog zakonskih izmjena i posljedica za gradski proračun u 2015., stvaka za zdravstvo manja za 12,61 posto nego u 2014., te poručila da se neće smanjivati broj zaposlenih, ali će biti manje investicija u zdravstvu.

Zagrebačko zdravstvo će tako dobiti 33 milijuna kuna manje, ali se, rekla je Šitum, kvaliteta zdravstvene zaštite u smislu smanjenja broja zaposlenih neće umanjiti. Umanjit će se međutim investiranje u zdravstvo jer se neće moći nabavljati nova oprema, što će se odraziti i na liste čekanja jer se neće moći uložiti u popravak uređaja ili kupnju novoga i "to je ono što će na kvaliteti značajno biti umanjeno," rekla je.

Neće se moći uređivati novi prostori, a zagrebačko zdravstvo neće moći nuditi ni "nadstandarde", koje je prijašnjih godina moglo nuditi, kazala je Šitum novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine na kojoj zastupnici u prvom čitanju raspravljaju o prijedlogu proračuna Grada Zagreba.

Rekla je kako je zapravo zdravstvo trebalo dobiti 112 milijuna kuna manje, ali da su se u Gradu dogovorili da se ipak više novca smanji na budžetima drugih ureda.

Smanjenje od 12,61 posto u odnosu na proračun za ovu godinu je velika razlika, ali će s tim budžetom morati realizirati sve ono što je njihova obveza prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i prema svim odlukama Gradske skupštine vezanih za zdravstvo.

Što se tiče ostvarivanja nacionalnog programa palijativne skrbi, u Zagrebu smo uspjeli osigurati samo novac za projektnu dokumentaciju za ustanovu u kojoj treba biti stacionarni dio palijativne skrbi, rekla je.

Na pitanje novinara o liječnicima koji skrbe o hrvatskim braniteljima, stopostotnim ratnim vojnim invalidima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, Šitum je rekla da su Dom zdravlja Centar, Zapad i Istok "preuzeli obavezu pružiti 24-satnu zdravstvenu skrb našim gostima - hrvatskim braniteljima koji su u prosvjedu u Savskoj 66".

Dodala je da im, u dva kontejnera, kontinuirano dežurni liječnik i medicinska sestra pružaju zdravstvenu zaštitu te da su prema kolektivnom ugovoru i nagrađeni, odnosno plaćeni za to i da će raditi dokle god bude za to potrebe. Istaknula je da se provodi i epidemiološki nadzor nad hranom, vodom i uvjetima u kojima su branitelji, ali i druge mjere koje su potrebne kako bi branitelji imali prikladnu zdravstvenu zaštitu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, zagreb, Mirna Šitum, zdravstvo