Svijet

ŠVEDSKA: Nova vlada na rubu pada dva mjeseca nakon dolaska na vlast

Stefan Loftven: Možemo raspisati prijevremene izbore ... možemo podnijeti i ostavku, a ima još mogućnosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Švedska manjinska vlada lijevog centra mogla bi pasti samo dva mjeseca nakon dolaska na vlast, nakon što je ekstremno desna stranka najavila da će glasovati protiv proračuna za 2015.

 

Antiimigracijski orijentirana Švedska demokratska stranka, čiji zastupnici svojim glasovima mogu ljevici odnosno desnici osigurati većinu u parlamentu, priopćila je da će poduprijeti alternativni proračun koji je predložilo oporbeni Savez desnog centra, ostavljajući time vladu u izolaciji.

 

Premijer Stefan Loftven kazao je kako su uporni pregovori s vođama Saveza o rješavanju krize što ju je pokrenula krajnja desnica, koja želi smanjiti broj tražitelja azila za 90 posto, završili bez rezultata.

 

"S druge strane stola nema nikoga ... pa je besmisleno pregovarati", rekao je Loftven novinarima nakon sastanka u sjedištu vlade te dodao da će nakon parlamentarne rasprave u srijedu odlučiti na koji način nastaviti dalje.

 

"Možemo raspisati prijevremene izbore ... možemo podnijeti i ostavku, a ima još mogućnosti", kazao je.

 

Čelnici Saveza desnog centra, koji čine Umjerena stranka, Liberalna stranka, Kršćansko demokratska stranka i Stranka centra, i dalje brane svoje stajalište unatoč tomu što im je Lofven ponudio maslinovu grančicu, uz objašnjenje da ne namjeravaju odstupiti od svog prijedloga proračuna.

 

O proračunu će se zastupnici švedskog parlamenta izjašnjavati u srijedu.

 

Čelnik vladajuće manjinske koalicije socijaldemokrata i Zelenih, Lofven, koji je suočen s rizikom da se okruni titulom švedskog premijera koji je bio najkraće na dužnosti još od 1930-tih godina, isključio je mogućnost da ostane na čelu vlade ako se usvoji proračun koji nudi oporba.

 

Analitičari tvrde da Lofven još uvijek može uputiti prijedlog proračuna povjerenstvu za amandmane, u nastojanju da ga stranke desnoga centra podupru, iako je uspjeh takvog poteza gotovo nemoguć. Ostaje mu mogućnost da podnese ostavku i pokuša osnovati novu vladu, a njegov posljednji potez mogli bi biti prijevremeni izbori, što se u Švedskoj nije dogodilo još od 1958. U tom slučaju riskira razdoblje političke i financijske nesigurnosti. Izbori bi mogli biti raspisani najranije krajem prosinca, a glasovanje bi se u tom slučaju moglo održali u sljedeća tri mjeseca.

 

Politički analitičar Andreas Johansson Heino kazao je kako Švedska već desetljećima nije bila ovako blizu održavanju prijevremenih izbora. "Dugoročno je najvažnije održati stabilne financije", smatra glavna ekonomistica u bankarskoj grupi Nordea Annika Winsth.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, švedska vlada, švedska, azilanti