Hrvatska

TRI GODINE KUKURIKU VLADE: Analiza Davora Gjenera: Vlada - nesposoban i nespreman tim bez ekspertnih znanja

'Vlada je polučila upravo onakve rezultate kakve je bilo moguće očekivati.'

Piše: Ivan Klarić

Živimo gore nego ikad, ova Vlada je katastrofa, sukus je razmišljanja čitatelja portala PolitikaPlus. Letimičan pogled na odgovore ispod naše Facebook ankete dovoljan je da bi shvatili: Građani ovoj Vladi više ne vjeruju. U skladu je to s rezultatima istraživanja renomiranih agencija za istraživanje javnog mnijenja po kojima preko 80 posto građana Vladi Zorana Milanovića ne vjeruje.

 

'Osim ministrice Pusić u trenutnom sastavu Milanovićeva kabineta nitko ne razumije europska načela kreiranja politika, pa godinu i pol nakon pristupanja EU hrvatski građani ne osjećaju dobrobiti od članstva u asocijaciji najrazvijenijih demokratskih država.'

Saborska oporba protekle tri godine, koliko je prošlo od pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima, smatra neuspješnima, a i iz redova vladajućih u četvratak poručuju kako se slažu da se uvijek može bolje, no dodaju kako je s obzirom na zatečeni nered u državi puno toga učinjeno.

- Nisam prezadovoljan niti svojim učinkom niti učinkom i kvalitetom rada Hrvatskog sabora i vlade, kazao je HNS-ovac Boris Blažeković i tako zapravo najbolje oslikao (ne)učinak aktualne Vlade.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je za većinu suma tri godine vladavine SDP-a razočaranje.

- Ali za one koji poznaju trenutne kapacitete vladajuće stranke i kapacitete njena predsjednika vlada Zorana Milanovića Vlada je polučila upravo onakve rezultate kakve je bilo moguće očekivati. Radi se o timu bez ekspertnih znanja, nesposobnom funkcionirati unutar tvrdog proračunskog ograničenja i nespremnom polagati račune za svoj rad pred javnošću, kaže Gjenero i nastavlja.

- Osim ministrice Pusić u trenutnom sastavu Milanovićeva kabineta nitko ne razumije europska načela kreiranja politika, pa godinu i pol nakon pristupanja EU hrvatski građani ne osjećaju dobrobiti od članstva u asocijaciji najrazvijenijih demokratskih država. Hrvatska zato ne ostvaruje niti koristi od zajedničkih europskih politika, napominje naš sugovornik.

Gjenero kaže da proračun pokazuje da Vlada političkoj stabilnosti pridaje jednu jedinu funkciju – održavanje na vlasti do kraja mandata.

- Iz državnog budžeta za iduću godinu jasno je da Vlada i u zadnjoj godini mandata namjerava jednako vladati, jedino još nije jasno hoće li pritisci EU zbog nepoštivanja obveza o ograničenju proračunskog deficita i javnog duga države, te neispunjavanja obveza uklanjanja prekomjerne makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj ostati bez učinka ili će dovesti do prijevremenih izbora. Jasno je da ova Vlada ne može niti ispuniti preuzete obveze, niti kreirati racionalnu ekonomsku politiku, zaključuje Davor Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, davor gjenero, kukuriku