A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dubrovnik-038.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dubrovnik: Gradsko vijeće nakon pet sati rasprave nije prihvatilo proračun | Politika+
Hrvatska

SJEDNICA: Dubrovnik: Gradsko vijeće nakon pet sati rasprave nije prihvatilo proračun

11 glasova podrške nije bilo dovoljno, s obzirom na to da se proračun mora donijeti većinom svih vijećnika GV-a, odnosno s najmanje 13 glasova.

Piše: p/h

Dubrovačko Gradsko vijeće na sjednici u petak nije prihvatilo proračun za 2015, jer 11 glasova podrške nije bilo dovoljno, s obzirom na to da se proračun mora donijeti većinom svih vijećnika GV-a, odnosno s najmanje 13 glasova.

 

Potporu proračunu gradonačelnika Andra Vlahušića nije dalo devet vijećnika, troje vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, uključujući i predsjednika Gradskog vijeća Nike Bulića, dva vijećnika Hrvatskih laburista- stranke rada, jedan vijećnik HSLS-a te tri vijećnika liste Srđ je Grad. Europarlamentarka HDZ-ova Dubravka Šuica za govornicom je rekla kako ''neće glasovati za proračun jer HDZ teče njezinim venama i kako će biti suzdržana.''

 

''Mislim kako je ovaj proračun dobar i zato ću biti suzdržana'', rekla je Šuica koja se time suprostavila nedavnoj odluci Gradskog odbora zbog koje je HDZ jučer ostao bez vijećnice Dubravke Marunčić koja je nakon 22 godine odlučila istupiti iz stranke da bi danas podržala Vlahušića.

 

Primjer Dubravke Šuice slijedila su i dva vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora koji su također bili suzdržani.

 

Iako je Gradski odbor SDP-a odlučio uskratiti podršku proračunu, odnosno Vlahušiću, SDP-ov vijećnik Božidar Memed oglušio se na stranačku stegu i dao potporu Vlahušićevom prijedlogu proračuna, a isto je napravila i njihova druga vijećnica Tatjana Šimac Bonačić.

 

Povjerenje Vlahušiću dalo je tako 11 vijećnika, pet vijećnika koalicije HNS-HSS, jedan vijećnik HSU-a, tri nezavisna vijećnika, te spomenuti dvojac iz SDP-a. Sjednici danas nije nazočilo dvoje vijećnika.

 

Prema zakonskim propisima RH, ako se proračun jedinice lokalne samouprave za sljedeću godinu ne donese do 31. prosinca tekuće godine pokreće se procedura za prijevremene izbore, a Vlada imenuje povjerenika koji će u međuvremenu upravljati Gradom. Postoji mogućnost da se prijedlog proračuna još jednom do konca prosinca stavi na izglasavanje na Gradsko vijeće.

 

Također postoji i mogućnost izglasavanja Odluke o privremenom financiranju koja bi 'kupila' dodatna tri mjeseca vremena prije pokretanja procedure za prijevremene izbore. I tu odluku mora izglasati Gradsko vijeće, isto ono koje je danas odbilo izglasati proračun.

 

Današnja rasprava o proračunu trajala je više od pet sati

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stranke, proračun, dubrovnik