Hrvatska

PORUKA: TIH poručio: Borba protiv korupcije treba biti prioritet kandidata

Od predsjedničkih kandidata očekujemo da će borbi protiv korupcije posvetiti najveću pažnju.

Piše: PolitikaPlus

Transparency International Hrvatska (TIH) izvijestio je u povodu Međunarodni dan borbe protiv korupcije kako od predsjedničkih kandidata očekuju da će borbu protiv korupcije istaknuti kao najveći prioritet svog djelovanja te da će kao moralni stupovi društva poticati njenu prevenciju na svim razinama.

"Danas 9. prosinca, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, započinje predsjednička kampanja. Od predsjedničkih kandidata očekujemo da će borbi protiv korupcije posvetiti najveću pažnju. Ne samo u predstavljanju izbornih programa, već i kroz svakodnevno ukazivanje na to da korupcija prouzrokuje najveću štetu društvu u cjelini. Institucija predsjednika države mora biti ona koja će poticati pozitivne društvene vrijednosti temeljene na poštenju i povjerenju. Stvaranjem takve društvene klime koruptivno ponašanje postati će neprihvatljivo i izazvati će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca koji su ukazujući na korupciju ugrozili svoja ljudska prava i egzistenciju. Dužnost je predsjednika države da nas usmjeri prema transparentnijem i poštenijem društvu" istaknula je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Prije nekoliko dana objavljen je Indeks percepcije korupcije prema kojem je Hrvatska ostala na 48 bodova kao i lani, ali je po rangu nazadovala za četiri mjesta te je na ljestvici od 175 zemalja sada na 61. mjestu.