A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zemlje članice EU-a prijavile gotovo 2.000 projekata za financiranje | Politika+
Hrvatska

INVESTICIJE: Zemlje članice EU-a prijavile gotovo 2.000 projekata za financiranje

Ukupno na razini EU-a, radna skupina za investicije objavila je u utorak popis svih projekata, njih oko 2.000, ukupno vrijednih 1.300 milijarda eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zemlje članice Europske unije prijavile su gotovo dvije tisuće projekata za financiranje u sklopu investicijskog plana Europske komisije, a među njima se nalazi i 77 projekata koje je kandidirala Hrvatska.

Ukupno na razini EU-a, radna skupina za investicije objavila je u utorak popis svih projekata, njih oko 2.000, ukupno vrijednih 1.300 milijarda eura, koje su zemlje članice kandidirale za potencijalna ulaganja. Prema procjeni radne skupine u sljedeće tri godine mogli bi se provesti projekti ukupne vrijednosti oko 500 milijarda eura.

O tome su u utorak prvu raspravu imali i ministri financija zemalja članica, a to će biti tema i na sastanku na vrhu zemalja članica 18. i 19. prosinca.

Uz svaki projekt s popisa nalazi se kratki opis, područje na koje se odnosi, ukupna cijena, kada se planira započeti i kada završiti i koje su zapreke i rješenja za njegovu provedbu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je investicijski plan koji predviđa s 21 milijardom, koje bi većim dijelom osigurala Europska investicijska banka a manjim dijelom bi bio osiguran iz postojećih sredstava u europskom proračunu, privući 315 milijarda eura privatnih investicija.

Juncker je pozvao zemlje članice da kandidiraju projekte koji bi mogli donijeti dodanu vrijednost i potaknuti rast BDP-a, uglavnom digitalne ekonomije, energetike, prometne infrastrukture, istraživanja, te zaštite okoliša.

Nijedan projekt koji se našao na popisu nema nikakvo jamstvo da će biti i financiran.

"Ni Komisija ni Europska investicijska banka nisu automatski preuzeli obvezu za financiranje projekata koje je identificirala radna skupina i ti projekti nemaju povlašteni pristup nacionalnim ili europskim resursima", ističe radna skupina.

Popis projekata nije konačan niti će ikada biti objavljen konačan popis. U svakom trenutku na popis mogu dospjeti kvalitetni projekti, a ispasti oni koji ne zadovoljavaju potrebne uvjete.

Pri izboru projekata za financiranja nema nacionalnih ni sektorskih kvota.

"Europska investicijska banka spremna je financirati one projekte s popisa, kao i bilo koji drugi, koji zadovoljavaju kriterije održivosti i strateške relevantnosti. Sada trebamo procijeniti i izabrati projekte koji su ekonomski održivi i koji najbolje mogu potaknuti konkurentnost europskog gospodarstva. Svaki projekt s popisa morat će biti temeljito proučen prije nego što se razmatra financiranje", izjavio je predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer.

Svrha objave popisa je povećati transparentnost kako bi se vratilo povjerenje ulagača jer se nedostatak vjerodostojnih i transparentnih informacija smatra jednom od većih zapreka za investiranje.

Od 77 projekata koje je Hrvatska prijavila, ukupne vrijednosti preko 21 milijarde eura, najviše ih se odnosi na promet (31) i energetsku uniju (21), zatim na resurse i okoliš (15), znanje i digitalnu ekonomiju (7) te socijalnu infrastrukturu i zdravstvo (3). Za većinu projekata kao zapreka najčešće se navodi nedostatak sredstava.

Pojedinačno najskuplji projekt je Zagreb na Savi, ukupne vrijednosti 1,2 milijarda eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicije, projekti, eu