Hrvatska

NOVI PROBLEMI: Cerar najavio tužbu zbog duga hrvatskih tvrtki Ljubljanskoj banci

'Prema nekim ocjenama stručnjaka, potraživanja Ljubljanske banke možda su veća od duga banke štedišama i mi to vrlo intenzivno proučavamo.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar izjavio je u utorak u Opatiji da će Slovenija možda tužiti Hrvatsku ne prizna li Zagreb dug hrvatskih poduzeća prema Ljubljanskoj banci, a predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović uzvratio je da to nije državna stvar, nego pitanje banke i tih tvrtki.

Iako o toj temi premijeri nisu razgovarali na trilateralnom sastanku s austrijskim kolegom Wernerom Feymannom, novinari su Cerara i Milanovića pitali o tom dugogodišnjem neriješenom pitanju između dviju država.

"Prema nekim ocjenama stručnjaka, potraživanja Ljubljanske banke možda su veća od duga banke štedišama i mi to vrlo intenzivno proučavamo", rekao je Cerar na konferenciji za novinare. "Ako naši susjedi možda ne priznaju te dugove, razmišljamo u upotrebi pravnog sredstva", dodao je.

Milanović je rekao da Ljubljanska banka ima mogućnost da taj dug utuži, ali da država za to ne može odgovarati. "Čudim se što u 25 godina to nije procesuirano. To nije stvar države", naglasio je hrvatski premijer.

Slovenija je prema presudi Europskoga suda za ljudska prava obvezna vratiti novac bivšim štedišama, a odboru ministara Vijeća Europe Ljubljana mora do 16. siječnja iduće godine predstaviti akcijski plan izvršenja te presude.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljubljanska banka, slovenija, hrvatska, miro cerar