Crna kronika

ODLUKA: Ravnatelj federalnog mirovinskog zavoda u BiH: Nema mirovine za Vojislava Šešelja!

'Sudskim putem osporit ćemo pravnu utemeljenost i valjanost odluke.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Sudskim putem osporit ćemo pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta o priznavanju prve kategorije invalidnosti.'

Ravnatelj Federalnog zavoda Mirovinsko-invalidskog osiguranja (FZMIO) u BiH Zijad Krnjić izjavio je u utorak za federalnu novinsku agenciju (FENA) da neće odobriti mirovinu haaškom optuženiku Vojislavu Šešelju na temelju invalidnosti te da će sudskim putem zatražiti preispitivanje odluke Instituta za medicinsko vještačenje Federacije BiH.

Institut za medicinsko vještačenje Federacije BiH ocijenio je ranije da Vojislav Šešelj spada u invalida prve kategorije iz koje proizlazi njegovo pravo na invalidsku mirovinu.

Direktor FZMIO je međutim istaknuo da Institut za medicinsko vještačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled te nije utvrdio medicinske uvjete zadnjeg zaposlenja te osobe.

"Institut je sve to, sukladno zakonu, mogao napraviti, ali nije, stoga ćemo mi sudskim putem osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta o priznavanju prve kategorije invalidnosti iz koje proizlazi pravo na invalidsku mirovinu. Dakle, nemamo namjeru priznati pravo na invalidsku mirovinu Vojislavu Šešelju", rekao je Krnjić.

Ravnatelj Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Zijad Hadžiomerović kazao je da se u slučaju Vojislava Šešelja usuglašava dio radnog staža koji je on proveo u BiH, na način kako to čine i za sve druge građane te da je riječ o međudržavnoj obvezi koja se mora uraditi na regularan način.

"Mi radimo po jedinstvenim pravilnicima iz bivše Jugoslavije i tu je sve uredno. Taj čovjek uživa mirovinu iz Srbije i traži usuglašavanje nekoliko godina staža", kazao je Hadžiomerović.

On je dodao kako Institut ne može osporavati Šešeljevo pravo kao dio međudržavne obveze prema Srbiji. Upozorio je da bi se odbijanje zahtjeva Srbije u slušaju Vojislava Šešelja moglo negativno odraziti na sve korisnike iz BiH koji u Srbiji potražuju svoja prava.

Pojasnio je kako liječnički nalazi koji su iz Srbije dostavljeni BiH potvrđuju da je Šešelj "bolesniji nego što se to predstavlja u javnosti".

Šešelj je od 1981. do 1984. radio kao asistent na Sarajevskom sveučilištu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirovina, bih, vojislav šešelj