Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu cijene dionica potonule više od 1,5 posto

Slabost potražnje za 'crnim zlatom' otvara i pitanje snage najvećih svjetskih gospodarstava, pa su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica potonule više od 1,5 posto, što je njihov najveći dnevni pad od polovice listopada, jer je novi oštar pad cijena nafte snažno pritisnuo energetski sektor i izazvao strahovanja u vezi globalne potražnje.

 

Dow Jones skliznuo je 268 bodova ili 1,51 posto, na 17.533 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,64 posto, na 2.026 bodova, a Nasdaq indeks 1,73 posto, na 4.684 boda. Nakon sedam tjedana neprestanog rasta i dosezanja rekordnih razina, u posljednja tri dana S&P 500 indeks potonuo je 2,4 posto. To je ponajviše posljedica pada cijena nafte, zbog čega se energetski sektor nalazi pod snažnim pritiskom. No, slabost potražnje za 'crnim zlatom' otvara i pitanje snage najvećih svjetskih gospodarstava, pa su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, i to za više od 1 posto.

 

Najviše je, 3,1 posto, potonuo S&P indeks energetskog sektora jer je cijena nafte na londonskom tržištu potonula na novu najnižu razinu u pet godina od 63,56 dolara po barelu, nakon što je Saudijska Arabija poručila da ne kani smanjiti proizvodnju, a OPEC smanjio procjenu potražnje za naftom u 2015. godini na najnižu razinu u više od deset godina.

 

"Na burzi se sve zacrvenilo, jer se otvorilo pitanje globalne potražnje. Pad cijena nafte i OPEC-ovo smanjenje procjena potražnje zabrinulo je ulagače", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott. Cijene nafte padaju jer je ponuda na svjetskim tržištima prevelika u odnosu na potražnju koja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, kao što su Kina i eurozona, dok je Japan u recesiji.

 

I dok tržišta podržava nada ulagača u nove poticajne mjere tamošnjih središnjih banaka, postavlja se pitanje koliko će potrajati slabost potražnje dok popustljiva monetarna politika ne dade rezultate. Stoga se otvara i pitanje održivosti cijena dionica na Wall Streetu na rekordnim razinama. Na zabrinutost ulagača ukazuje jučerašnji skok VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za 24,5 posto, što je njegov najveći dnevni skok od kraja srpnja. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE skliznuo je 0,45 posto, na 6.500 bodova, a pariški CAC 0,84 posto, na 4.227 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,06 posto, na 9.799 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p indexi, dow jones, wall street, svjetske burze, cijena nafte