Elizabeta Hrstić

KONCERT: Morrissey u Zagrebu: Predstavio novi album i glazbeno - produkcijski zaokret u karijeri

'Fasade svog grada ukrasite grafitima 'Meat is Murder and I am Human'.'

Piše: Elazibeta Hrstić

U prepunoj dvorani devetog paviljona Zagrebačkog velesajma slavni i kontroverzni bivši frontmen Smithsa, Morrissey, u petak navečer održao nezaboravan koncert u sklopu svoje turneje 'World Peace is None of Your Business'.


Nakon punih devet godina kad je u sklopu In music festivala održao sjajan koncert, njegovi obožavatelji su s nestrpljenjem dočekali svog Mozza, karte su naravno sve rasprodane i u hladnu zagrebačku noć, na Velesajam je hodočastilo više od 2000 ljudi. Nakon što je toplo pozdravio publiku s dva puta 'dobra večer', Morrissey je startao s energičnom i ubojitom 'The Queen is Dead'. Iako nije izostavio sjajno dočekane slavne stare hitove (Suedhead, Trouble Loves Me, How Soon is Now, Meat is Murder, Asleep i Everyday is like Sunday) veći dio koncerta su ispunile stvari sa sjajnog novog albuma koji je svojevrsni glazbeno - produkcijski zaokret u njegovoj karijeri. No, upravo nove stvari su bile upečatljivije, kao stvorene za live izvođenje. Glazbeno raskošne i koloristične, mješavina su njegovih klasičnih plesno nostalgičnih sazvučja i etno prizvuka s istoka.

Novi album je iznjedrio sjajne harmonije i Mozzu pružio veće no ikada vokalne eskapade. Njegov vokal je tehnički savršen, moćan, precizan poput dobro ugođenog instrumenta, istodobno je upozoravajući i uznemirujući, a opet bolno ranjiv i emotivan. Mozzu se ne događaju (kao većini dobrih izvođača) greške u intonaciji, padovi za ton-dva, muljanja s tekstovima te izvlačenja na šarmiranje publike. On u kontaktu s publikom nije nježno patetičan, ali publiku iznimno poštuje. Profesionalan od početka do kraja, ništa ne prepušta slučaju, daje se maksimalno i zahvalno uočava reakcije (nakon pjesama se publici obraćao sa mekano i simpatično izgovorenim 'fala').

Osim s euforijom dočekane How Soon i s Now (kojom je prije devet godina započeo zagrebački koncert) publika je najbolje reagirala na Suedhead, Trouble Loves Me, Meat is Murder te osobito na dvije zadnje stvari (bis): nježnu i komornu Asleep te možda najslavniju Everyday is Like Sunday koju je otpjevao uglas s publikom i na taj način savršeno zaokružio ovu koncertnu priču.

Osobno su me najviše oduševile izvedbe novih pjesama (Kick the Bride..., Istanbul, Scandinavia, I'm not a Man...) u kojima je Moz dao svoj vokalni maksimum praćen instrumentalnom raskoši sjajnih glazbenika.Za vrijeme koncerta su se na vido zidu prikazivali isječci iz omiljenih mu filmova i koncertnih nastupa raznih izvođača...no vrhunac je bio očekivano prikazivanje filma o okrutnom držanju i ubijanju životinja, za vrijeme kojeg je izveo slavnu 'Meat is Murder'. Nakon toga je pozvao Zagrepčane da fasade svog prekrasnog grada ukrase grafitima 'Meat is Murder'. Neki su zasigurno negodovali, mnogima te njegove konstantne poruke zvuče prejako agresivno ili nerealno, no netko mora i to. ('Kill, eat, kill, eat! It's murder" - proročanski je izgovarao).

Mozz je vrhunski profesionalac, sve njegove pjesme su, bilo da su angažirane ili ljubavne, čista poezija, a jedno je sigurno: on će zauvijek ostati vjeran sebi i dosljedan, sviđalo se to nekima ili ne.

Oko dvije godine boluje od raka, imao je i više operacija odstranjivanja kanceroznog tkiva, a na pitanja novinara kako to da i dalje ne posustaje, on odmahuje rukom i konstantira: 'Ma koga briga, odmarat ću se kad umrem
!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Elazibeta Hrstić, zagrebački velesajam, koncert, glazbenik, Morrissey, zagreb