Mojbiz

SINDIKAT: Stipić: Vlast se izruguje neposrednoj demokraciji i zdravom razumu

'To je moguće jer se ne želi biti korektan i jer se kupuje vrijeme.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić izjavio je u ponedjeljak u Osijeku da sindikati sporost zakonodavne i izvršne vlasti u raspisivanju referenduma o "outsourcingu" tumače kao izrugivanje institutu neposredne demokracije, izrugivanje politčkoj korektnosti i zdravom razumu.

Na konferenciji za novinare izvijestio je da su sindikati do zadnjeg dana redovnog saborskog zasjedanje u ovoj godini čekali hoće li predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko odgovoriti na njihov dopis da se raspisivanje referenduma stavi na dnevni red te saborske sjednice. Dobili smo odgovor da će to biti uvršteno na dnevni red sjednice koja će započeti 15. siječnja iduće godine, tako da još nije poznato hoće li referendum biti odmah raspisan ili će referendumsko pitanje ići na ocjenu Ustavnom sudu, rekao je Stipić.

Ustvrdio je da je izvršna vlast potpise prikupljene za raspisivanje toga referenduma provjeravala skoro dva mjeseca, dok su, nasuprot tome, svi mogli vidjeti koliko su brzo prebrojani potpisi koje su svojim kandidaturama priložili kandidati za predsjednika Republike.

To je moguće jer se ne želi biti korektan i jer se kupuje vrijeme, istaknuo je Stipić te poručio da će ceh za to doći na izborima kada će se građani izjasniti podupiru li ili ne podupiru vlast koja je sve to činila.

Predsjednik sindikata "Preporod" rekao je da Ustavni sud uskoro odlučuje o podnesku za obustavom procedure monetizacije autocesta, dok se provjeravaju potpisi za raspisivanje toga referenduma. To je važno i za sindikate koji su pokrenuli tu inicijativu jer se, rekao je Stipić, Vlada s nekim odlukama ponaša kao da je "outsourcing" već uveden.

Ustavni sud bi "takve stvari trebao trajno spriječiti i to odlukom koja će vrijediti ne samo u slučaju monetizacije autocesta, nego i za sve referendume", istaknuo je predsjednik sindikata "Preporod" Željko Stpić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, outsourcing, željko stipić, referendum