IT

DZS: Usporen rast potrošnje 'mobilnih' minuta i veliki rast potrošnje interneta

U pokretnim (mobilnim) mrežama u Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine, po podacima DZS-a, utrošeno ukupno 6,45 milijardi minuta.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Hrvatskoj se i u prvih devet mjeseci ove godine nastavio trend porasta potrošnje 'mobilnih' minuta, ali usporenije nego u prethodnim razdobljima, dok je potrošnja širokopojasnog interneta u velikom porastu, a minuta u fiksnoj telefoniji i dalje u padu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U pokretnim (mobilnim) mrežama u Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine, po podacima DZS-a, utrošeno ukupno 6,45 milijardi minuta ili 1,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Nešto više od 2,2 milijarde minuta u tim je mrežama utrošeno samo u trećem ovogodišnjem tromjesečju, što je pad od 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te ujedno jedan od rijetkih padova te potrošnje u tom 'sezonsko-turističkom' tromjesečju zadnjih godina.

Glavnina minuta i u trećem tromjesečju i u devet mjeseci ove godine uobičajeno je utrošena u unutarnjem prometu te je na razini trećeg tromjesečja ove godine zabilježen njihov pad od 8,7 posto (2,19 milijardi minuta), a u devet mjeseci rast od 1,1 posto (6,38 milijardi minuta).

U međunarodnom prometu s preostalim utrošenim minutama u pokretnim mrežama, od 76 milijuna minuta u devet mjeseci ove godine, ostvaren je nešto viši porast u odnosu na lani, od 5,7 posto, čemu zasigurno pridonosi snižavanje roaming tarifa na području zemalja EU-a.

S druge strane, sve veća raširenost i korištenje pametnih telefona (smartphone) i u Hrvatskoj donosi smanjenje broja poslanih mobilnih SMS i MMS poruka.

Tako je SMS ili tekstualnih poruka u devet mjeseci ove godine poslano 8,6 posto manje nego lani ili 2,4 milijarde, a MMS-ova (multimedijalnih) 13 posto manje ili 15,4 milijuna.

U nepokretnim (fiksnim) mrežama u Hrvatskoj, u kojima se godinama bilježi smanjenje utrošenih minuta, pad se nastavio i ove godine u devet mjeseci te je ta potrošnja od 2,08 milijardi minuta manja za 14,6 posto.

Ono što bilježi velike poraste u odnosu na prošlu godinu je širokopojasni internetski promet - 303 milijuna gigabajta (GB) tog prometa u devet mjeseci ove godine porast je od čak 34,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Od toga je 103 milijuna GB-a potrošeno samo u trećem tromjesečju, što je također velik porast, za 31,5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

potrošnja, internet, razgovor, mobitel, dzs