4kotača

STANJE NA TRŽIŠTU: Usporio rast prodaje automobila u Europi, u Hrvatskoj prodaja blago smanjena

I Hrvatska je prema podacima ACEA-e u studenom zabilježila blagi pad prodaje automobila, za dva posto, uz registrirana 1.884 nova automobila.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prodaja automobila u Europi osjetno je usporila u studenom, kliznuvši na najnižu razinu u godinu dana, pokazuje u utorak objavljeno izvješće europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Ukupno je u studenom u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano 953.886 novih automobila, što je 1,4 posto više nego u istom mjesecu lani. Prošli je puta tako slabi rast zabilježen u prošlogodišnjem studenom.

U listopadu je broj registriranih novih automobila uvećan 6,5 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

Španjolska, Velika Britanija i Italija ponovo su prednjačile snažnim rastom u skupini vodećih tržišta iako je on bio osjetno sporiji nego u listopadu.

Tako je španjolsko tržište ponovo zablježilo dvoznamenkastu stopu rasta, od 17,4 posto. U listopadu poraslo je čak 26,1 posto. Velika Britanija bilježila je povećanje prodaje za osam posto, u odnosu na 14,1-postotni rast u prethodnom mjesecu, dok je u Italiji broj prodanih automobila povećan pet posto. U listopadu poskočio je 9,2 posto.

Najveće europsko tržište, ono njemačko, zabilježilo je pad prodaje u studenom za 1,8 posto, a smanjio se i broj prodanih automobila u Francuskoj, za 2,7 posto.

I Hrvatska je prema podacima ACEA-e u studenom zabilježila blagi pad prodaje automobila, za dva posto, uz registrirana 1.884 nova automobila. U listopadu prodaja je poskočila pet posto.

U 11-mjesečnom razdoblju zaključno sa studenim na tržištima 27 zemalja Europske unije (bez Malte) prodano je ukupno 11.600.383 novih automobila, što je 5,7 posto više nego u istom razdoblju lani, izvijestili su iz ACEA-e.

Ponovo je najveći skok zabilježila Španjolska, za 18,1 posto. Slijedi Velika Britanija s povećanjem prodaje za 9,4 posto, a uzlazni je trend zabilježen i na talijanskom, njemačkom i francuskom tržištu, za 4,3 posto odnosno 2,6 posto i 1,1 posto.

U Hrvatskoj je prema ACEA-i u prvih jedanaest mjeseci ove godine registrirano ukupno 32.140 novih automobila, čak 23,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, prodaja, auto, hrvatska