Mojbiz

POREZNA: Plaće ne isplaćuje 9.359 poslodavaca koji imaju 38.638 radnika

Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Porezna uprava objavila je na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće svojim radnicima, a takvih je po najnovijim podacima ukupno 9.359, a imaju 38.638 radnika.

Na tom se popisu poreznih obveznika/poslodavaca, koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće za razdoblje obračuna od siječnja do listopada ove godine, nalazi 7.467 pravnih osoba s 32.901 zaposlenim te 1.892 fizičke osobe odnosno obrtnika neisplatitelja plaća koji imaju 5.737 radnika.

Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Zakonom o porezu na dohodak propisano je da Porezna uprava može, temeljem prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Podaci su formirani na temelju dostavljenih obrazaca u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do listopada (kriterij tri mjeseca uzastopno) te za obračunsko razdoblje od svibnja do listopada (kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci).

Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika/poduzetnika koji ne isplaćuju plaće nisu usporedivi iz razloga što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Prvi popis Porezna je uprava objavila sredinom srpnja i na njemu je tada bilo 7.038 poduzetnika - 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika koji nisu isplaćivali plaće svojim radnicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

neisplata plaća, poslodavci, porezna uprava